Alus: ražošana, sastāvs un lietošana



Galvenie alus komponenti. Alus, tāpat kā vīns, ir dabīgs alkoholisks dzēriens, kurš satur lielu savienojumu daudzumu, kuri veidojas fermentācijas procesā un ienāk tajā no augu izejvielām. Galvenie alus komponenti ir ūdens (91 – 93%), ogļhidrāti (1,5 – 4,5%), etilspirts (3,5 – 4,5%) un slāpekli saturošās vielas (0,2 – 0,65%). Pārējos komponentus apzīmē kā minorus komponentus .
Alus ogļhidrāti (aptuveni 26 g/l) par 75 – 85% sastāv no dekstrīniem. Parastajiem cukuriem (glikoze, saharoze, fruktoze) pienākas 10 – 15% no kopējā ogļhidrātu skaita. Un tikai 2 – 8% ogļhidrātu pārstāv citi, jaukti cukuri (polisaharīdi, pektīna fragmenti u.c.).
Etilspirts (aptuveni 30 g/l), līdzās ogļhidrātiem, ir galvenais komponents, kas nodrošina šī dzēriena kaloritāti, kura veido aptuveni 400 – 500 kkal/l. Salīdzinājumam: piena, Coca cola vai augļu sulu kaloritāte svārstās 600 – 700 kkal/l robežās. Ņemot vērā to, nevar piekrist esošajam priekšstatam par to, ka mērena alus lietošana veicina ķermeņa masas palielināšanos un pat spēj novest pie aptaukošanās. Vienlaicīgi alum piemīt spēja stimulēt ēstgribu un veicināt pārmērīgu pārtikas lietošanu.
Slāpekli saturošās vielas alū galvenokārt pārstāv polipeptīdi un aminoskābes. Liela to daļa dzērienā ienāk no iesala. Tikai 20 – 30% aminoskābju ir raugu aktivitātes produkti. Alū ir visas pamata aminoskābes. Tomēr aminoskābju uzturvērtība to maza daudzuma dēļ ir nebūtiska.
Alus minorus jeb alū nebūtiskajos daudzumos esošos komponentus klasificē sekojošā veidā: minerālie savienojumi, vitamīni, organiskās skābes, fenola savienojumi, rūgtās vielas, aromātiskie savienojumi, biogēni amīni un estrogēni.
Organiskās skābes alū atrodamas sāļu veidā. Vislielākajā daudzumā alū ir citronskābes sāļi (aptuveni 130 mg/l), kuri veic antioksidanta lomu un paaugstina dzēriena stabilitāti. Noteikts, ka alus citronskābe pazemina urīnskābes produkciju, stimulē urīna veidošanos un tāpēc novērš akmeņu veidošanos nierēs .
Tautā ir dziļi iesakņojies priekšstats par alus dziednieciskajām īpašībām. Tāpēc to plaši pielieto tautas medicīnā, pagatavojot dažādas skaistuma receptes. Alus, piemēram, ir neatņemams pirts atribūts, jo tā tvaiki padara ādu samtainu. Bez tam, tautā valda uzskats, ka alus labi stiprina matus, piedod tiem spīdumu un izturību.