Bezalkoholiskie dzērieni



AugĻu sĪrupi.
AugĻu ekstrakti.
GĀzĒtie bezalkoholiskie dzĒrieni.
MinerĀlūdeŅi.
Bezalkoholisko dzĒrienu koncentrĀti.
Bezalkoholiskie dzērieni satur daudz cukura, aromātiskās un ārstnieciskās vielas un vitamīnus. Tos izmanto ne tikai slāpju dzesēšanai, bet arī kā garšas un uztura produktus. Vairums no tiem satur ogļskābo gāzi, kas tajos rodas rūgšanas laikā, vai arī tiek ievadīta mākslīgi. Bezalkoholiskos dzērienus iedala šādās grupās:
Tās izmanto uzturā tīrā veidā slāpju dzesēšanai, kā ēdienu sastāvdaļas, un arī diētiskos nolūkos, jo satur gandrīz vai visas tās uzturvielas, kas ir svaigās izejvielās ( izņemot celulozi ). Sulu ieguvei izmanto tikai atbilstīgo izejvielu šķirnes eksemplārus ar labām uzturvērtības un garšas īpatnībām un lielu sulas iznākumu. Izejvielām jābūt labā atbilstības pakāpē, svaigām, mehāniski un ķīmiski nebojātām, pieļaujama dažu eksemplāru formas un izmēra neatbilstība standartam.
Kupažētās sulas iegūst, sajaucot divu vai vairāku veidu dabiskās sulas, turklāt pamatsulai jābūt vismaz 65% no kopējā daudzuma. Tādejādi izveidojas sulas ar labākām garšas īpašībām, aromātu un krāsu, piemēram, ābolu – aroniju, ābolu – vīnogu, banānu – zemeņu u.c. sulas.
Saldinātās sulas iegūst, dabīgajām sulām pievienojot cukuru vai cukura sīrupu. Cukura sīrupu izmanto gadījumos, ja sulā ir daudz skābes un sulās ar augļu mīkstumu (biezsulās), tādejādi iegūstot vēlamo konsistenci un garšu. parējās sulas saldina ar cukuru. Saldinātas sulas marķējot nosaukumā parādās „Nectar”.
Vērtējot sulu kvalitāti, ņem vērā to atbilstību izejvielām garšas, smaržas un krāsas ziņā. Dzidrinātajām sulām jābūt dzidrām, caurspīdīgām, bez nogulsnēm, iebiezinātajām un biezeņa sulām – ar atbilstīgu konsistenci. Sulās jābūt noteiktam cukura un vitamīnu daudzumam, to skābums ir 0.2˚ līdz 1.8˚ atkarībā no sulas veida. Sulas fasē tetrapakās 100g līdz 2000g tilpumā un nelielu apjomu stikla tarā 0.3 līdz 30 litri. Sulu realizācijas laiks atkarībā no to ķīmiskā sastāva un apstrādes veida ir līdz 2 gadiem, kas norādīts uz iesaiņojuma. Sulas jāuzglabā telpās ar temperatūru 2˚ – 12˚C, ja tām pievienoti konservanti – uzglabāšanas telpas temperatūra drīkst sasniegt pat 20˚C