Citronskābe: īpašības, ražošana un pielietojums

10- 2 atsauksmes

Citronskābes biosintēze.
Izgudrojuma būtība.
Romans kĀrkliŅš.

citronskābi iegūst bioloģiskā ceļā, ar mikrobu palīdzību pārraudzējot cukuru saturošus šķīdumus. Latvijā citronskābi ražo no cukura ražošanas blakusprodukta melases.

Citronskābei piemīt konservējošas īpašības, bet interesanti, ka tā šķīdina sāļus. Šo tautas medicīnā izmantoto recepti respektē arī oficiālā medicīna, un, bagātīgi lietojot produktus ar citronskābi, atsevišķos gadījumos iespējams panākt žultsakmeņu šķīdināšanu.

Citronskābe ir bezkrāsaini, caurspīdīgi kristāli vai balts kristālisks pulveris bez smaržas, ar ļoti skābu garšu.

Alkalozes gadījumos lieto 2 3 % citronskābes ūdens šķīdumus. Slāpju mazināšanai drudža gadījumos kā 1% atvēsinošu dzērienu, dzirkstošu šķīdumu gatavošanai maisījumos ar nātrija hidrogenkarbonātu.

Ilgstoši lietojot lielās devās, var izsaukt zobu bojāšanos un radīt lokālu kairinājumu.

Ražo pa 40 g polietilēncelofāna maisiņos vai stikla trauciņos.

• Izgudrojums dod iespēju sējmateriāla ieguves procesā palielināt sporu iznākumu no sporulācijas barotnes virsmas un iegūt no 1 dm2 1.85 – 1.95 g sporu, izmantojot jaunu pelējuma sēņu Aspergillus niger celmu R 6, kurš fermentācijas apstākļos, izmantojot cukurbiešu vai cukurniedru melases, dod citronskābes iznākumu 95 100% no melases cukura. Celma R 6 sējmateriālu var izmantot citronskābes ražošanai virsmas un dziļuma fermentācijas apstākļos.

• Licences par izstrādāto tehnoloģiju un selekcionētajiem Aspergillus niger producentiem tika pārdotas ārvalstu firmām Bulgārijā, Francijā, Slovēnijā, Slovākijā, Turcijā, Indijā.

• Balstoties uz Rīgā izstrādāto citronskābes ražošanas tehnoloģiju tika uzceltas vairākas rūpnīcas Krievijā, Baltkrievijā, Armēnijā.

Dzimis: 1928. gada 22. februārī, Cēsu raj. Raiskuma pag.

Organisko skābju biosintēze un to ražošanas tehnoloģiju izstrāde, citronskābes un itakonskābes producentu selekcija.

• Mikroskopisko pelējumsēņu Aspergillus niger celms R 5 citronskābes producents. Līdzautors: I.Skrastiņa. Latvijas Republikas Patents Nr. 11340

  • Microsoft Word 10 KB
  • Latviešu
  • 5 lapas (757 vārdi)
  • Universitāte
  • Citronskābe: īpašības, ražošana un pielietojums
    10 - 2 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Citronskābe: īpašības, ražošana un pielietojums. (Janvāris 20, 2007). https://gudrinieks.lv/citronskabe-ipasibas-razosana-un-pielietojums/ Pārskatīts 00:36, Maijs 23 2025
DARBA DATI
5 lapas (757 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 10 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
AliseStudente2024 01 23
Mājaslapa ir ļoti nepieciešama un noderīga. Tā palīdz gan skolotājiem, gan skolēniem, gan studentiem, piedāvājot daudz vērtīgas informācijas mācībām.
ViktoriaSkolniece2019 04 28
Ne reizi vien esmu izmantojis jaunus konspektus mācībām.
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
Skatīt pilnu darbu
×