E piedevas



Manas domas.
Pie dabīgiem antioksidantiem pieder pieder E vitamīns, askorbīnskābe, pienskābe, citronskābe. Potenciālie alerģiju izraisītāji ir mākslīgie antioksidanti E 320, E 321, E 310 312.
Olas dzeltenumā esošais lecitīns tiek uzskatīts par dabīgo emulgatoru. Pārtikas rūpniecībā visbiežāk izmanto ķīmiskos savienojumus (E 470, 472, 475), kas radīti uz taukskābju bāzes. Uztura pētnieki uzskata, ka no šiem E nevajadzētu baidīties, tie nerada negatīvas blakusparādības.
Garšas pastiprinātāji paši par sevi ir bez jebkādas garšas, taču ar spēju pastiprināt citu vielu garšu. Lieto atspirdzinošos dzērienos, majonēzēs, salātos.
vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas izmainīšanai vai atjaunošanai, tai skaitā pārtikas dabiskas sastāvdaļas un dabiskas izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika, un ir iegūtas no pārtikas un citiem dabiskiem materiāliem fizikālas un/vai ķīmiskas ekstrakcijas ceļā, kā rezultātā selektīvi ir ekstraģēti krāsvielu pigmenti, saglabājot uzturvielas vai aromātiskās sastāvdaļas;
Dabīgās krāsvielas ir galda bietes, ķiršu sula, safrāns. Taču pārtikas rūpniecībā priekšroku dod mākslīgajām krāsām. Kā piemēru var minēt nitrītsāli, kas gaļas izstrādājumiem kalpo ne tikai kā konservants, bet arī kā apetītlīgi sārtā krāsviela.
vielas, kas nodrošina gāzveida fāzes homogenu dispersiju cietā vai šķidrā pārtikas produktā;
Košļājamās gumijās lieto tādus saldinātājus kā sorbītu, ksilītu, fruktozi, acesulfāmu, aspartāmu, maltitola sīrupu.
Kolas dzēriena ražošanā kā skābuma regulētāju izmanto fosforskābi.
• fermentus, izņemot tos, kuri minēti MK noteikumu par pārtikas piedevām pielikumos;
• patērētāju grupu arī pašām diētiskām prasībām nodrošināšana ar pārtiku;
• Atļauto pārtikas piedevu sarakstu starptautisko (E) numuru secībā;
Dabīgās piena aromātvielas var pielietot ne tikai piena produktiem garšas pastirpināšanai,bet arī citiem produktiem kā garšvielas, piemēram dažādām mērcēm, konditorejas, maizes u.c. rūpniecībās.
Visas piena aromātvielas satur tīru un raksturīgu garšu un aromātu,un tie ir ideāli produktiem ar zemu kaloriju daudzumu, tāpēc, ka tie piedod specifisko aromātu, kas nepieciešams gala produktā, tai pašā laikā tiem piemīt maza enerģētiskā vērtība.
Krējuma aromāts – iegūst fermentējot krējumu, kā rezultātā tiek iegūts koncentrēts krējuma aromāts.
Sviesta aromāts – izšķir pamatgaršas, virsgaršas un abu garšu sviesta aromātus. Piemēram izvēloties virsgaršas sviesta aromātu produktam būs izteikts aromāts mazāk garša.
Siera aromāts – Siera aromāti ir ļoti dažādi, tie ir atkarīgi no kāda veida siera tiek iegūts aromāts (Čederas, Šveices, Parmazan, Zilais siers u.c. sieri).
Dabīgo krāsvielu pielietošana var uzlabot produkta kvalitāti kā arī pievērst lielāku pircēju uzmanību. “Chr Hansen” ir pasaulē lielākais dabīgo krāsvielu ražotājs. Krāsvielu pielietojums ir atkarīgs no tās izmaiņām sezonas (piens) vai arī pārstrādes procesa (dārzeņi) rezultātā, un protams, lai veidotu plašu sortimentu (konfektes). Ar šīm krāsvielām pārtikas produktos var iegūt jebkuru toni, pēc ražotāja vēlmes. Veicot zinātniskos pētījumus tika attīstītas mikrokapsuētās, tās saucamās MICRO CAPTM krāsas, tās ietver tādas krāsas kā annatto, turmeric, carmine un paprika. Šīs krāsas sasniegušas vienreizējas īpašības tādas kā īpašu gaismas un karstuma izturību daudzos pārtikas produktos.