E vielas

9,5- 1 atsauksmes

Apraksts. E vielas.

Piedevas iedalītas grupās:

AntioksidantiPagarina p.p.* glabāšanas laiku

Apjoma palielinātājiPalielina pārtikas tilpumu

Apstrādes palīglīdzekļiVielas bez uzturvērtības, ko lieto pārtikas apstrādei un kas neizmainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tenoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums

BiezinātājiPalielina p.p viskozitāti

EmulgatoriNodrošina vairāku nesajaucamu p.p sastāvdaļu sajaukšanos

Emulgējošie sāļiSadala sierā esošās olbaltumvielas, izkliedējot taukus

Garšas pastiprinātājiUzlabo garšu un smaržu

Iesaiņojuma gāzesGāzes (nevis gaiss), kuras piepilda iesiņojumā pirms vai pēc p.p. iesaiņošanas vai iesaiņošanas laikā

IrdinātājiPalielina mīklas apjomu

KonservantiNoteiktos glabāšanas apstākļos pasargā no mikroorganismu izraisītas bojāšanās

KrāsvielasMaina krāsu

Miltu apstrādes līdzekļiUzlabo mīklas īpašības

MitrumuzturētājiPasargā no izžūšanas

Modificētas cietesDažādos veidos ķīmiski apstrādāta pārtikas ciete

NesējvielasNemaina pārtikas piedevu tehnoloģiskās funkcijas, izmanto p.p. izšķīdināšanai, izkliedēšanai vai citādai fizikālai modificēšanai, lai atvieglotu attiecīgās p.p. apstrādi vai lietošanu

Pretsalipes vielasVeido drupenumu

PropelentiGāze, kuru lieto pie iesaiņošanas

Putu dzesējiNovērš putu rašanos

Putu veidotājiNodrošina homogēnas gāzveida fāzes izveidošanu vai šķidrā p.p.

RecinātājiVeido želeju un produkta formu

SaldinātajiRada saldu garšu

SekventiVeido kompleksus ar Me joniem

SinergistiPastiprina atseviškas p.p. īpašības

SkābesRada skābu garšu

Skābuma regulētājiRegulē skābo garšu

StabilizētājiPalīdz uzturēt nemainīgu produkta izskatu un sastāvu

Nosaukums„E” numursRaksturojums

KrāsvielasE 100-182Piešķir p.p. vizuāli pievilcīgu izskatu, radot daudzveidīgāku produktu sortimentu

KonservantiE 200-299Aizkavē mikroorganismu attīstību pagarinot p.p. uzglabāšanas laiku

AntioksidantiE 300-399Novērš tauku un vitamīnu spēju oksidēties ar gaisa skābekli, saglabājot p.p. sākotnējo smaržu un garšu

Stabilizētāji un emulgatoriE 400-499

E 500-599Nodrošina p.p. vēlamo konsistenci, stabilizē un intensificē produktu krāsu

E 600->Garša un aromāta pastiprinātaji

E 700->

E 800->Rezerves indeksi

E 900->Pretputu līdzekļi

EApzīm.

102B

103NA

104A

105NA

110B

111NA

120B

121NA

122A

123LB; NA

124B

125NA

126NA

127B

129B

130NA

131V

141A

142V

150A

151KA

152NA

EApzīm.

153V

154ZT; AS

155B

160KA

171A

173A

180B

201B

210V

211V

212V

213V

214V

215V

216V

219V

220B

222B

223B

224B

228B

EApzīm.

230V

231KA

232KA

233B

239KA

240V

241A

242B

249V

250AS

251AS

252V

270B (bērniem)

280V

281V

282V

283V

310I

312I

320H

321H

330V

EApzīm.

338K

339K

340K

341K

343K

400B

401B

402B

403B

404B

405B

450K

451K

452K

453K

454K

461K

462K

463K

465K

466K

477A

501B

EApzīm.

502B

503B

510LB

513eLB

527LB

620B

626ZT

627ZT

628ZT

629ZT

630ZT

631ZT

632ZT

633ZT

634ZT

635ZT

636B

907I

951KA

952NA

954V

1105KA

B – bīstams

NA – nav atļauts

A – izdomīgs

V – vēzi veidojošs

ZT – zarnu traktas iekaisums

KA – kaitīgs ādai

H – holesterīns

K – kuņģa

LB – ļoti bīstams

AS – arteriāls spiediens

I – izsitumi

Latvijā atļautiās pārtikas piedevas:

E100

E101

E102

E104

E110

E120

E122

E123

E124

E127

E128

E129

E131

E132

E133

E140

E141

E142

E150a

E150b

E150c

E150d

E151

E153

E154

E155

E160a

E160b

E160c

E160d

E160e

E160f

E161b

E161g

E162

E163

E170

E171

E172

E173

E174

E175

Latvija biežāk lietotās pārtikas piedevas:

•Limonādēs – E102; E110; E131; E150a; E160e

•Konfektēs – E104; E110; E124; 132; 133

•Želejās – E104; E124; 141

Veselbai potenciāli nepieciešamas piedeva E330 (askorbīnskābe/C vit.) un E330(citronskābe). Arī E270 (pienskābe), E440 (pektīni), E160a (A vit.)

Latvijā ražotiem piena produktiem pārsvarā pārtikas piedevas netiek lietotas. Izņēmums ir kusēts siers.

Krāsvielas iedala:

Dabiskās – no dabā sastopamiem augiem

Dabiskām identiskām – iegūtas ķīmiskā ceļā

Sintētiskās

Potenviāli alerģiju izraisītāji – E320; E324; E310; 311; E312

Jāmēģina izvairīties no E210-219 un E249-252, jo konstatētas toksiskas un alerģijas izraisošas īpašības

Par E210-227 zinātnieki klusē

E220-227 – izraisa galvassāpes, nelabumu, vēlāk traucējumus asins apgādei ar skābekli, arī vēzi

E236-238 – lielos daudzumos – indes (Latvijā nav atļautas)

E211 –saistīta ar bērnu hiperaktivitāti un uzmanības deficīta sindromiem

E950; E952; E954 – cukura aizvietotāji – izraisa vēzi

E110 – vairākās valstīs aizliegts, jo izraisa alerģijas reakcijas

  • Microsoft Word 10 KB
  • Latviešu
  • 11 lapas (769 vārdi)
  • Universitāte
  • E vielas
    9.5 - 1 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
E vielas. (Novembris 27, 2007). https://gudrinieks.lv/e-vielas/ Pārskatīts 21:29, Jūlijs 23 2025
DARBA DATI
11 lapas (769 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 10 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
OliversStudents2020 04 28
Bez šaubām, tas ir izglābšana, kad, ja nevari saprast, kā izdarīt darbu, paņem paraugu no šejienes un veido savu.
JānisSkolotājs2023 03 12
Mūsdienu bibliotēka – tā es nosauktu. Vislabāk sapratāt mūsu laikmeta iezīmi – visu iegūt ātri. Vienkārši lieliski.
Skatīt pilnu darbu
×