Piedevas iedalītas grupās:
AntioksidantiPagarina p.p.* glabāšanas laiku
Apjoma palielinātājiPalielina pārtikas tilpumu
Apstrādes palīglīdzekļiVielas bez uzturvērtības, ko lieto pārtikas apstrādei un kas neizmainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tenoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums
BiezinātājiPalielina p.p viskozitāti
EmulgatoriNodrošina vairāku nesajaucamu p.p sastāvdaļu sajaukšanos
Emulgējošie sāļiSadala sierā esošās olbaltumvielas, izkliedējot taukus
Garšas pastiprinātājiUzlabo garšu un smaržu
Iesaiņojuma gāzesGāzes (nevis gaiss), kuras piepilda iesiņojumā pirms vai pēc p.p. iesaiņošanas vai iesaiņošanas laikā
IrdinātājiPalielina mīklas apjomu
KonservantiNoteiktos glabāšanas apstākļos pasargā no mikroorganismu izraisītas bojāšanās
KrāsvielasMaina krāsu
Miltu apstrādes līdzekļiUzlabo mīklas īpašības
MitrumuzturētājiPasargā no izžūšanas
Modificētas cietesDažādos veidos ķīmiski apstrādāta pārtikas ciete
NesējvielasNemaina pārtikas piedevu tehnoloģiskās funkcijas, izmanto p.p. izšķīdināšanai, izkliedēšanai vai citādai fizikālai modificēšanai, lai atvieglotu attiecīgās p.p. apstrādi vai lietošanu
Pretsalipes vielasVeido drupenumu
PropelentiGāze, kuru lieto pie iesaiņošanas
Putu dzesējiNovērš putu rašanos
Putu veidotājiNodrošina homogēnas gāzveida fāzes izveidošanu vai šķidrā p.p.
RecinātājiVeido želeju un produkta formu
SaldinātajiRada saldu garšu
SekventiVeido kompleksus ar Me joniem
SinergistiPastiprina atseviškas p.p. īpašības
SkābesRada skābu garšu
Skābuma regulētājiRegulē skābo garšu
StabilizētājiPalīdz uzturēt nemainīgu produkta izskatu un sastāvu
Nosaukums„E” numursRaksturojums
KrāsvielasE 100-182Piešķir p.p. vizuāli pievilcīgu izskatu, radot daudzveidīgāku produktu sortimentu
KonservantiE 200-299Aizkavē mikroorganismu attīstību pagarinot p.p. uzglabāšanas laiku
AntioksidantiE 300-399Novērš tauku un vitamīnu spēju oksidēties ar gaisa skābekli, saglabājot p.p. sākotnējo smaržu un garšu
Stabilizētāji un emulgatoriE 400-499
E 500-599Nodrošina p.p. vēlamo konsistenci, stabilizē un intensificē produktu krāsu
E 600->Garša un aromāta pastiprinātaji
E 700->
E 800->Rezerves indeksi
E 900->Pretputu līdzekļi
EApzīm.
102B
103NA
104A
105NA
110B
111NA
120B
121NA
122A
123LB; NA
124B
125NA
126NA
127B
129B
130NA
131V
141A
142V
150A
151KA
152NA
EApzīm.
153V
154ZT; AS
155B
160KA
171A
173A
180B
201B
210V
211V
212V
213V
214V
215V
216V
219V
220B
222B
223B
224B
228B
EApzīm.
230V
231KA
232KA
233B
239KA
240V
241A
242B
249V
250AS
251AS
252V
270B (bērniem)
280V
281V
282V
283V
310I
312I
320H
321H
330V
EApzīm.
338K
339K
340K
341K
343K
400B
401B
402B
403B
404B
405B
450K
451K
452K
453K
454K
461K
462K
463K
465K
466K
477A
501B
EApzīm.
502B
503B
510LB
513eLB
527LB
620B
626ZT
627ZT
628ZT
629ZT
630ZT
631ZT
632ZT
633ZT
634ZT
635ZT
636B
907I
951KA
952NA
954V
1105KA
B – bīstams
NA – nav atļauts
A – izdomīgs
V – vēzi veidojošs
ZT – zarnu traktas iekaisums
KA – kaitīgs ādai
H – holesterīns
K – kuņģa
LB – ļoti bīstams
AS – arteriāls spiediens
I – izsitumi
Latvijā atļautiās pārtikas piedevas:
E100
E101
E102
E104
E110
E120
E122
E123
E124
E127
E128
E129
E131
E132
E133
E140
E141
E142
E150a
E150b
E150c
E150d
E151
E153
E154
E155
E160a
E160b
E160c
E160d
E160e
E160f
E161b
E161g
E162
E163
E170
E171
E172
E173
E174
E175
Latvija biežāk lietotās pārtikas piedevas:
•Limonādēs – E102; E110; E131; E150a; E160e
•Konfektēs – E104; E110; E124; 132; 133
•Želejās – E104; E124; 141
Veselbai potenciāli nepieciešamas piedeva E330 (askorbīnskābe/C vit.) un E330(citronskābe). Arī E270 (pienskābe), E440 (pektīni), E160a (A vit.)
Latvijā ražotiem piena produktiem pārsvarā pārtikas piedevas netiek lietotas. Izņēmums ir kusēts siers.
Krāsvielas iedala:
Dabiskās – no dabā sastopamiem augiem
Dabiskām identiskām – iegūtas ķīmiskā ceļā
Sintētiskās
Potenviāli alerģiju izraisītāji – E320; E324; E310; 311; E312
Jāmēģina izvairīties no E210-219 un E249-252, jo konstatētas toksiskas un alerģijas izraisošas īpašības
Par E210-227 zinātnieki klusē
E220-227 – izraisa galvassāpes, nelabumu, vēlāk traucējumus asins apgādei ar skābekli, arī vēzi
E236-238 – lielos daudzumos – indes (Latvijā nav atļautas)
E211 –saistīta ar bērnu hiperaktivitāti un uzmanības deficīta sindromiem
E950; E952; E954 – cukura aizvietotāji – izraisa vēzi
E110 – vairākās valstīs aizliegts, jo izraisa alerģijas reakcijas