Edieni Zivju



Patstavigais darbs.
• Cepamo pulveri var pagatavot, ņemot vienādās dažās dzeramo sodu, citronskābi un kartupeļu cieti vai miltus, cukuru.
• Ja mīklas irdināšanai izmanto dzeramo sodu, vienlaikus mīklai jāpievieno citronskābe, nedaudz etiķa vai skābs piens, krējums.
• Rīsi saglabā graudainumu, ja vārīšanas laikā ūdenim pielej citronu sulu (uz 1 l ūdens 1 ēdamkarote sulas).
• *Kaļķu nogulsnes tējas katliņā iztīra ar ūdens (1 litrs) un etiķa esences (1 tējkarote) šķīdumu. Skābe atmiekšķē nogulsnes. Šo procesu paātrina, ja skābo šķīdumu uzvāra. Trauku varēs viegli izmazgāt ar suku, ja tajā kādu laiku paturēs šo šķīdumu.
• Nedrīkst novietot lielu emaljētu katlu uz mazas sildvirsmas. Katla dibens sasils nevienmērīgi, emalja sprēgās.
• Ja ēdiens katlā piededzis, to tūdaļ, pārliek citā traukā, bet katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un uzvāra. Pēc neilga laika piedegums būs atlobījies un trauku varēs viegli izmazgāt.
• Sudraba traukus un priekšmetus tīra, paberzējot ar ožamā spirtā samitrinātu tamponu.
• Ar vasku vai stearīnu nopilējušus metāla svečturus nedrīkst skrāpēt. Tos iemērc ļoti karstā ūdenī, lai stearīns izkustu.
• Jaunas pannas un plātes sasilda un noberž ar sausu sāli.
• Nazi, ar kuru griezti sīpoli, no nepatīkamās smakas atbrīvo, norīvējot to ar sausu sāli.
• Sīpolu garša no traukiem izzūd, ja tajos ielej ar etiķi paskābinātu ūdeni un to uzkarsē.
• Stikla trauki kļūst spodri, ja tos noberž ar sāli, pēc tam mazgā ziepju ūdenī.
• Netīras pudeles ērti izmazgāt ar siltu ūdeni, kam pievienots sinepju pulveris.
• Ja ilgāku laiku nav lietota panna, ieteicams tajā pavārīt nomizotu kartupeli vai citronu, apelsīnu miziņas.
• Etiķa un sāls maisījums noder vara, bronzas un misiņa priekšmetu tīrīšanai. Ar šo maisījumu var skalot netīras karafes, pudeles. Sudraba priekšmeti kļūst spoži, ja tos mazgā ūdenī, kam pieliets ožamais spirts. Tīrīšanai noder arī samitrināta soda, krīta vai zobu pulveris.
• Nažus un dakšiņas, kuru spali gatavoti no plastmasas vai no raga, nedrīkst ilgi turēt iemērktus karstā ūdeni.
• Starp porcelāna šķīvjiem, ja tos ilgāku laiku nelieto, liek papīra salvetes. Ja to nedara, pēc kāda laika virsējo trauku nospiedumi veido blāvus plankumus uz apakšējo trauku virsmas.
• Ja katlam nav siltumu nevadoša materiāla osas vai vāciņa "pogas", vāciņa turētājā var iekniebt koka veļas knaģi, bet osiņām uzlikt gareniski iešķeltus pudeļu korķus, osiņas var arī notīt ar dekoratīvu aukliņu (tikai ne sintētisku).
• Lai vaskadrāna neplaisātu, tā šad tad jānoziež ar saulespuķu eļļas un etiķa maisījumu (1:1).
• Nepatīkamas smakas no virtuves izgaist, ja sadedzina sausu apelsīna vai citrona miziņu.
• Pēc sīpola vai ķiploka tīrīšanas rokas norīvē ar mitru sāli, pēc tam nomazgā ar ūdeni un ziepēm.
Kāpostu lapas nomazgā un dažas minūtes blanšē vārošā ūdenī, pēc tam ūdeni nolej.