Galda kultūra: ēdienreizes etiķete un tradīcijas

9,5- 3 atsauksmes

Galda piederumu lietošana.
Galda klājums sākumā auksto uzkodu pasniegšanai.
Galda klājums kafijas galdam.
Uzvedība pie galda.
Secinājumi.

Otrajam ēdienam izmanto lēzeno pusdienu šķīvi. Tāpat kā brokastu klājumā, šķīvja labajā pusē liek nazi, bet kreisajā – dakšiņu. Izkārtojot galda piederumus visiem pusdienu ēdieniem, nazi novieto starp šķīvi un zupas karoti. Pie otrā ēdiena salātus parasti pasniedz kopējā traukā – salātu bļodā vai salātu traukā. Atsevišķā bļodā var pasniegt salātu mērci.

Arī ikdienas maltītē var piedāvāt saldos ēdienus. Neaizmirsti arī par papīra salvetēm, ja vien tās uz galda jau neatrodas salvešu turētājā!

Galda rotāšanai var izmantot ziedus, kas sakārtoti zemās vāzēs, un sveces. Pirms rotājam ēdienu ar ziediem, jāzina, vai tie nav kaitīgi veselībai.

Atslēga skaisti klātam galdam ir pārdomātā visu galda priekšmetu izvēlē, un tie trauki, galda rīki, tekstilijas un dekoratīvie priekšmeti. Ja tie pārstāv dažādus stilus, laikmetus, ar tiem grūti veidot vienotu klājumu.

Dakšiņa jātur kreisajā roka, nazis labajā. Sagriežot ēdienu uz šķīvja, dakšiņa jātur slīpi, bet ne vertikāli, turot to saujā. Maltas gaļas ēdienus, dārzājus un zivis ar nazi negriež, bet sasmalcina ar dakšiņu. Ar nazi palīdz kumosu uzbīdīt uz dakšiņas. Cepeti, karbonādi, šniceli, putnus u.c. nogriež no gabala pa kumosam, nevis sagriež visu uzreiz. Nogriezto kumosu apēd un tad griež nākamo.Ja vēlas paņemt glāzi vai maizi, tad nazis jānoliek uz šķīvja, bet ne uz galdauta. Ēšanu beidzot, nazis un dakšiņa, ka arī karote jāatstāj uz šķīvja ar spaliem uz labo pusi. Karote jātur viegli pirkstos un pie lupām jāceļ ieslīpi, nevis ar karotes galu. Nedrīkst piesmelt pārāk pilnu karoti, lai zupa nelītu atpakaļ šķīvī. No kopējā trauka nekad nedrīkst ņemt ar savu dakšiņu vai karoti un raust pāri trauka malai. Saldos ēdienus ēd ar deserta karoti vai tējkaroti. Ēdot kompotu, kauliņus no augļiem un ogām atdala ar karotes palīdzību, kauliņus liek uz šķīvja, uz kura ir novietots saldā ēdiena trauks. Tējkaroti noliek uz šķīvīša, uz kura novietots kompota trauciņš.

Viesos iešana un viesu uzņemšana ir cilvēku veselīga dzīvesveida sastāvdaļa. Taču labas uzvedības iemaņas jāmācas jau no bērnības. Mājas viesības parasti katrs lieto tikai vienu nazi un dakšiņu. Rīkojot viesības, katra atsevišķa gadījuma (vārda diena, dzimšanas diena, skolas izlaidums) jau iepriekš jāpadomā par viesu uzņemšanu, pacienāšanu un visu viesību norisi. Jāielūdz tikai tik daudz viesu, cik atļauj telpa. Viesi jāielūdz savlaicīgi, vismaz 2 3 dienas iepriekš. ielūdzot jāmin ierāšanas laiks un iemesls, kādam gadījumam par godu viesības tiek rīkotas. Viesību ielūguma var uzrādīt ari viesību veidu (kafija, tēja, pusdienas, vakariņas). Viesību sākumam atkarība no to rakstura ir šāds vispārpieņemts laiks:

Atkarībā no viesību veida jāizvēlas attiecīgi ēdieni un dzērieni, tāpat arī atbilstoši trauki un galda piederumi. Ēdienu izvēle ir atkarīga no

  • Microsoft Word 17 KB
  • Latviešu
  • 11 lapas (3156 vārdi)
  • Universitāte
  • Galda kultūra: ēdienreizes etiķete un tradīcijas
    9.5 - 3 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Galda kultūra: ēdienreizes etiķete un tradīcijas. (Maijs 14, 2008). https://gudrinieks.lv/galda-kultura-edienreizes-etikete-un-tradicijas/ Pārskatīts 22:08, Maijs 22 2025
DARBA DATI
11 lapas (3156 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 17 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
OliversStudents2020 04 28
Bez šaubām, tas ir izglābšana, kad, ja nevari saprast, kā izdarīt darbu, paņem paraugu no šejienes un veido savu.
MartaSkolotāja2021 08 17
Ļoti priecājos, ka ir tāda mājaslapa, kas palīdz strādājot pirmsskolas skolotājai, sniedzot daudz dažādas informācijas un idejas svētku rīkošanai bērnudārzā.
MarkussPasniedzējs2022 04 24
Uzskatu, ka pati mājaslapas struktūra ir pietiekami informatīva. Tāpēc tās lietošana ir viegla, un tam nav nepieciešams daudz laika.
Skatīt pilnu darbu
×