Galda kultūra un pieklājība: svinēto ēdienu etiķete

10- 1 atsauksmes

Referāts. Galda kultūra un pieklājība: svinēto ēdienu etiķete.

Tīra ēdamtelpa, glīti sakārtots ēdamgalds ierosina ēstgribu, liek cilvēkam uz brīdi aizmirst ikdienas steigu un tādējādi veicina uztura labāku sagremošanu un izmantošanu. Tādēļ arī ikdienā ēdiens jāsakārto glītos traukos un jāliek uz glīti klāta galda.

Ikdienā var lietot vaskadrānas galdautus, jo tie viegli tīrāmi; svētku gadījumos lieto labi izgludinātus krāsainus vai balta audekla galdautus.

Ēdam galdu rotā ar svaigiem ziediem. Galda rotāšanai piemēroti ir griezti, spilgti krāsaini ziedi, jo tie labi izceļas starp ēdieniem. Pirmās vizbules, saulainās kliņģerītes, krāsainais rudens lapu vai zaļais skuju zariņš puķu vāzē rada patīkamu iespaidu. Galda greznošanai ziedus vāzēs kārto tā, lai tie neaizsegtu pretimsēdētāju.

Galda trauki jāiegādājas praktiski un glīti. Glīti izstrādātie porcelāna un fajansa trauki pusdienu, vakariņu un tāpat tējas un kafijas galda klājumā ieņem pirmo vietu. Glīti izskatās stikla traukos (dažādās glāzēs, šķīvjos, vāzēs) ievietotie ēdieni. Galda klājumu ļoti grezno kristāla trauki.

Ieteicams iegādāties veselu trauku komplektu, tā saucamo servīzi, 6, 12 vai 24 personām. Servīzes trauki ir vienāda materiāla, formas, krāsas un raksta, izgatavoti no porcelāna, fajansa vai māla. Galds, kas klāts ar dažādas formas un materiāla traukiem, nerada patīkamu kopainu.

Pusdienu, vakariņu un brokastu galdam vispiemērotākie ir balti trauki ar mazu zeltītu vai citādas krāsas maliņu. Tējas un kafijas trauki krāsas, raksta un formas ziņā ir ļoti dažādi.

Katrai personai pie galda jāparedz 60 – 70 cm plata vieta. Trauki jāsakārto parocīgi, redzami nodalīti katrai personai, lai neradītu pārpratumus, tos lietojot.

Pusdienu galds. Ikdienas pusdienas sastāv no 2, 3 vai 4 ēdieniem. Galdu klājot, vispirms uzliek šķīvjus 24 cm diametrā, lēzeno apakšā, bet virs tā dziļo zupas šķīvi. Šķīvjus novieto 1 – 2 cm atstatu no galda malas vienādos atstatumos citu no cita.

  • Microsoft Word 10 KB
  • Latviešu
  • 3 lapas (853 vārdi)
  • Universitāte
  • Galda kultūra un pieklājība: svinēto ēdienu etiķete
    10 - 1 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Galda kultūra un pieklājība: svinēto ēdienu etiķete. (Novembris 27, 2008). https://gudrinieks.lv/galda-kultura-un-pieklajiba-svineto-edienu-etikete/ Pārskatīts 02:02, Maijs 23 2025
DARBA DATI
3 lapas (853 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 10 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
JānisSkolotājs2023 03 12
Mūsdienu bibliotēka – tā es nosauktu. Vislabāk sapratāt mūsu laikmeta iezīmi – visu iegūt ātri. Vienkārši lieliski.
DinaStudente2022 08 27
Paldies par palīdzību, jūsu mājaslapa man palīdzēja rakstot biznesa plānu.
AliseStudente2024 01 23
Mājaslapa ir ļoti nepieciešama un noderīga. Tā palīdz gan skolotājiem, gan skolēniem, gan studentiem, piedāvājot daudz vērtīgas informācijas mācībām.
Skatīt pilnu darbu
×