Garneles: bioloģija un nozīme jūras ekosistēmā



Garneles – vismazākie vēžveidīgie jūras iemītnieki ar maigu garšu. Tās ir lieliska uzkodu un dažādu salātu, mērču un pamatēdienu sastāvdaļa.
Atkarībā no dzīvesvietas garneles iedala auksto un sito ūdeņu garnelēs. Auksto ūdeņu garneles dzīvo ūdens dziļumā, attīstās lēnu un ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām, tās arī uzskata par garšīgākajām.
Tīģergarneles ir silto ūdeņu garneles, tās ir vislielākās no garnelēm, un to krāsa un svītrojums patiešām atgādina tīģeri.
Saldētās garneles vislabāk atkausēt pakāpeniski ledusskapja apakšējā nodalījumā. Gan lielās, gan mazās garneles tīra vienādi, ja nu vienīgi lielajām čaula ir tik stingra, ka jāņem palīgā nazis vai šķēres.
Garneļu tīrīšanu sāk no galvas, nedaudz to pagriežot, atlauž un norauj.
Garneles nevajag skalot, tās ar visu čaulu vāra saldūdenī ne ilgāk par 5 minūtēm. Pārvārītas tās kļūst sīkstas. Garneles var arī cept, tvaicēt, grillēt. Tīģergarneles grilēšanai ir īpaši piemērotas. Noņemtās garneļu čaulas prasmīgā saimniece neizmet, tās var izmantot zupu, mērču pagatavošanā.
Garneles labi garšo ar sieriem, olīvām, avokado, tomātiem, gurķiem, sēnēm, zaļumiem. Gatavojot nevajadzētu lietot asas, specifiskas garšvielas, kas nomāc garneļu maigo garšu.
2 paciņas tīrītu, vārītu garneļu, kopâ 500 g,
Makaronus izvāra, nokāš. Lai tie būtu garšīgāki ūdenim var pievienot karoti eļļas un buljona kubiņu, sāli.