Garšvielas: to izcelsme un nozīme kulinārijā

9,5- 1 atsauksmes

Lauru lapas.
Lauru lapas veicina gremošanas sulu izdalīšanos un uzlabo ēstgribu.
Rozmarīns.
Pārtikas rūpniecībā kurkumu izmanto sviesta , margarīna , siera un liķieru krāsošanai.
Kanēlis.
Ēdienam krustnagliņas pievieno īsi pirms tā gatavības.
Sēklās ir – % ēteriskās eļļas un daudz mangāna.

Garšvielu lietošana padara interesantus ne tikai vienas ģimenes vai restorāna ēdienus, bet nosaka arī dažādu tautu virtuves tradīcijas. Turklāt, zinot, ka prasmīgi izmantotas garšvielas labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu, aknu un nieru darbību, asinsspiedienu, vielmaiņu un iedarbojas dezinficējoši, ir grūti pārvērtēt šo augu nozīmi. Taču pats galvenais – varbūt garšvielas var pamodināt mūsos snaudošo kulināra talantu!

•Jāizmanto pēc iespējas vairāk garšvielu, izzinot to lietošanas iespējas, garšu, smaržu un ietekmi uz veselību un pareizi nosakot tieši sev nepieciešamo daudzumu.

Tās iegūst no dižciltīgā laura, kas ir mūžzaļš koks. Lauri aug subtropu joslā. Lauru lapu vainags jau no seniem laikiem simbolizē uzvaru, slavu un bagātību.

Lauru lapas ir ādainas, sīkstas, ar specifisku smaržu un garšu. Tajās atrodas ēteriskā eļļa, miecvielas un rūgt vielas.

Lauru lapas veicina gremošanas sulu izdalīšanos un uzlabo ēstgribu.

Šī garšviela mūsu virtuvē plaši ir lietota arī gados, kad daudzas citas garšvielas nebija pazīstamas. Tagad lauru lapas tiek izmantotas nedaudz mazāk, lai gan to izmantošanas spektrs var būt ļoti plašs – no marinādēm līdz dažādiem zivju un gaļas ēdieniem.

Lauru lapas piešķir labu garšu visiem sālījumiem, taču nevajadzētu likt vairāk par 1 lapu 4 cilvēkiem paredzētajā porcijā, jo lielākā daudzumā tās var piešķirt rūgtu garšu.

Pārtikas rūpniecībā kurkumu izmanto sviesta, margarīna, siera un liķieru krāsošanai.

Kanēlis satur 1–5% ēterisko eļļu, kā arī mannītu, kalcija oksalātu u.c.

Vissmalkākais aromāts ir Ceilonas kanēlim. Pārdošanā ir arī tā sauktais koksnes kanēlis, ko iegūst no mazvērtīgiem, kanēļkoka zariem. Mākslīgo kanēli iegūst, mandeļu vai riekstu čaulu pulveri piesātinot ar sintētiskām aromātiskām vielām.

Tautas medicīnā kanēli lieto gremošanas un ēstgribas stimulēšanai, arī pret klepu un nervu kaitēm.

  • Microsoft Word 11 KB
  • Latviešu
  • 5 lapas (1135 vārdi)
  • Universitāte
  • Garšvielas: to izcelsme un nozīme kulinārijā
    9.5 - 1 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Garšvielas: to izcelsme un nozīme kulinārijā. (Februāris 11, 2009). https://gudrinieks.lv/garsvielas-to-izcelsme-un-nozime-kulinarija/ Pārskatīts 02:26, Maijs 23 2025
DARBA DATI
5 lapas (1135 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 11 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
AliseStudente2024 01 23
Mājaslapa ir ļoti nepieciešama un noderīga. Tā palīdz gan skolotājiem, gan skolēniem, gan studentiem, piedāvājot daudz vērtīgas informācijas mācībām.
MarkussPasniedzējs2022 04 24
Uzskatu, ka pati mājaslapas struktūra ir pietiekami informatīva. Tāpēc tās lietošana ir viegla, un tam nav nepieciešams daudz laika.
×