Garšvielas: veidi un pielietojums kulinārijā

9- 1 atsauksmes

Konspekts. Garšvielas: veidi un pielietojums kulinārijā.

Garšvielu lietošana padara interesantus ne tikai vienas ģimenes vai restorāna ēdienus, bet nosaka arī dažādu tautu virtuves tradīcijas. Turklāt, zinot, ka prasmīgi izmantotas garšvielas labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu, aknu un nieru darbību, asinsspiedienu, vielmaiņu un iedarbojas dezinficējoši, ir grūti pārvērtēt šo augu nozīmi. Taču pats galvenais – varbūt garšvielas var pamodināt mūsos snaudošo kulināra talantu!

Tā augļos ir 2–3% ēterisko eļļu, aptuveni 20% taukvielu, 18% olbaltumu, 3–5% cukuru, kofeīnskābe.

Anīss ietilpst arī medicīniskajos preparātos (krūšu eliksīrā u.c.).

Badjans ir neliels, mūžzaļš koks, kas aug Ķīnas dienviddaļā.

Īpatnējo augļu dēļ, kas atgādina astoņstūru zvaigzni, un anīsam līdzīgās smaržas dēļ to sauc arī par zvaigžņu anīsu vai Ķīnas anīsu.

Badjanam ir maiga, anīsam līdzīga smarža un saldena garša. Augļos ir 5% ēterisko eļļu.

Badjanu izmanto liķieru ražošanā, smaržu izgatavošanā un pārtikas rūpniecībā.

Tautas medicīnā to lieto par garšvielu, lai veicinātu kuņģa un gremošanas trakta sulu izdalīšanos.

Kulinārijā badjans tiek pievienots dažādiem gaļas ēdieniem, piparkūkām, cepumiem, kompotiem, plūmju ievārījumam.

Piparu pāksts šķērssienās atrodas glikozīdi, kas piešķir aso garšu. Nelielā devā pipari veicina gremošanas sulu izdalīšanos.

Tā kā garšviela ir ļoti aromātiska un asa, tā jālieto uzmanīgi. Aromātisks, stimulējošs un atsvaidzinošs līdzeklis. Iededzina gremošanas uguni, atsvaidzina prātu un stimulē sirdsdarbību. Ir viegli saistošs, salds un nedaudz ass. Stiprina sirdi un plaušas, izvada gāzes, mazina sāpes, asina prātu, attīra un atsvaidzina elpu.

Koriandrs ir starp no vissenāk kultivētajiem garšaugiem pasaulē, kas pieminēts jau Bībelē saistībā ar Lieldienu svētku ēdienu gatavošanu. Liecība par koriandru atrasta senās Ēgiptes faraonu kapenēs, kas apliecina tā popularitāti un lietošanu starp augstākajām sabiedriskajām aprindām. Koriandra izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions. Tas sastopams Dienvideiropā, Vidusāzijā, Indijā. Koriandrs ir viengadīgs augs, kura lapas ir ļoti līdzīgas pētersīlim, bet sakne burkānveidīga, gaiši brūna. Stumbrs sazarots, tievs un mīksts. Sēklas apaļīgas, gaiši dzelteni brūnas. Iespējams, garšauga lielās līdzības ar pētersīli dēļ koriandru dēvē arī par Japānas pētersīli. Svaigos, jaunos koriandra dzinumus sauc kalintro. Zied jūnijā, jūlijā. No koriandra var izmantot kaltētas, veselas vai maltas sēklas, svaigas vai kaltētas koriandra lapas un sakni. Augam piemīt patīkami pikants, spēcīgs riekstu aromāts. Koriandra svaigās, ar vitamīniem bagātās lapas, ko plaši izmanto kulinārijā, pazīstamas ar nosaukumu kinza. No tām gatavo salātus, pievieno gaļas, zivju, pākšaugu un dārzeņu ēdieniem, kā arī dažādām zupām un mērcēm.

Tas ir mūžzaļš tropu koks, kas pazīstams jau no Kolumba laikiem. Nosaukumu “pimenta” (garšviela) tas ieguvis no spāņu valodas. Smaržīgās pimentas augļi – smaržīgie pipari pēc kaltēšanas iegūst gaiši brūnganu nokrāsu. Lieluma ziņā smaržīgie pipari ir nedaudz lielāki par melnajiem pipariem.

  • Microsoft Word 13 KB
  • Latviešu
  • 7 lapas (1718 vārdi)
  • Universitāte
  • Garšvielas: veidi un pielietojums kulinārijā
    9 - 1 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Garšvielas: veidi un pielietojums kulinārijā. (Maijs 20, 2006). https://gudrinieks.lv/garsvielas-veidi-un-pielietojums-kulinarija/ Pārskatīts 03:59, Maijs 23 2025
DARBA DATI
7 lapas (1718 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 13 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
AliseStudente2024 01 23
Mājaslapa ir ļoti nepieciešama un noderīga. Tā palīdz gan skolotājiem, gan skolēniem, gan studentiem, piedāvājot daudz vērtīgas informācijas mācībām.
MarkussPasniedzējs2022 04 24
Uzskatu, ka pati mājaslapas struktūra ir pietiekami informatīva. Tāpēc tās lietošana ir viegla, un tam nav nepieciešams daudz laika.
Skatīt pilnu darbu
×