Ģenētiski modificēta pārtika: priekšrocības un bažas


Pēdējos pāris gados cilvēki arvien vairāk sākuši rūpēties par savu veselību. Kā zināms viens no labas veselības pamatprincipiem ir veselīgs uzturs. Tādēļ, īpaša uzmanība tiek pievērsta veikala plauktos esošajiem produktiem un to sastāvdaļām. Liela daļa sabiedrības ir negatīvi noskaņota pret ģenētiski modificētu pārtiku, kuru jau kādu laiku ir iespējams atrast jebkurā lielveikalā.
Pārtikas produktus, kas iegūti no organismiem, kuri izveidoti ar gēnu inženierijas metodēm sauc par ģenētiski modificētu pārtiku. Tā ir jauna veida pārtika, kura vēl tiek pētīta un pilnveidota. Protams, viss jaunais rada sabiedrību piesardzīgu. Tomēr, iedzīvotājiem vajadzētu pārdomāt ne tikai ģenētiski modificētās pārtikas sliktās īpašības, bet arī priekšrocības.
Visbiežāk tiek minēti trīs galvenie faktori, kas var rasties lietojot ģenētiski modificētu pārtiku. Tā var būt alergēna vai toksiska, iespējama nelabvēlīga iedarbība uz imūnās pretestības spējām, kā arī pastāv risks videi.
Bieži tiek minēts gadījums, kad ASV kompānija Pioner Hi Bred ar mērķi paaugstināt sēru saturošu aminoskābju daudzumu sojas pupās, tajās ievadīja Brazīlijas riekstu gēnus. Pārbaudēs tika konstatēts, ka riekstu proteīns ir alerģisks cilvēkiem. Tāpēc, cilvēkiem, kuri nepanes konkrētu augu produktu, var rasties nopietni sarežģījumi, ja viņi netiks brīdināti, ka tomātos ir, piemēram, pupu gēnu kodēti proteīni vai kartupeļos darbojas riekstu gēni.