Itāļu virtuve: galvenās sastāvdaļas un tradīcijas



Nedaudz par makaroniem.
Izmantotā literatūra.
Itāļu pieķeršanās makaronu ēdieniem ir visiem labi zināma, bet ne visi zina, ka pasta itāļu valodā ir ne tikai vispārējs apzīmējums visiem makaronu ēdieniem, bet arī sinonīms vārdam „ēdiens”. Tā kā lūgums pagatavot Jums ēdienu vienlaikus skan kā “dodiet makaronus!”. Smalkie kā mats “kappellini”, garie “spagetti”, līdzīgi mājās gatavotajiem makaroniem “fettučini”, īsie “bukatini” Ar gaļu un sēnēm, ar zivīm, ar garnelēm un mīdijām, ar tomātiem un krūtiņu, ar augu eļļu un ķiplokiem. Neapoliešu gaumē, romiešu gaumē, dženoviešu gaumē. Visi eiropieši dievina itāļu virtuvi,
Vīnu izvēle ir milzīga. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka vīni, izaudzētie ziemeļu provincēs ir maigāki un smalkāki, kā rupjie un nogatavojušies dienvidu vīni (Sicīlija ir izņēmums). Galvenais vīna darīšanas apgabals valstī ir Lacio. Pagaršojiet jauno baltvīnu Falerno Cecubo un saldo Frascaty. No Toskānas vīniem – pats populārākais – Kianti sausai vīns. Labāka šķirne Classico – pie ceptas gaļas. Sarkanais dzirkstošais Brunello di Monalcino satrauc asinis. No dienvidu vīniem vispazīstamākie ir slavenie „Kristus asinis” (Lacrima Chrisu) un "Capri", baltvīns un sarkanvīns.
Itāļu ēdieni ir ļoti daudzveidīgi: Venēcijas garneles uz rašpīra, romas teļa cepetis, milānas /risotto/, siers /mocarella/, zobenzivs.