Kafija: izcelsme, šķirnes un pagatavošanas tradīcijas

9,5- 1 atsauksmes

Apraksts. Kafija: izcelsme, šķirnes un pagatavošanas tradīcijas.

Uz zemeslodes aug apmēram 15 miljardi kafijas koku, no kuriem tiek vākta raža. Ik gadus viens kafijkoks dod puskilogramu pupiņu. Dabiskā kafija ir tropu zemēs augoša mūžzaļā kafijas koka sēklas. Par kafijas dzimteni uzskata Etiopijas provinces pilsētiņu Kafu. Eiropā kafiju sāka lietot XVI gadsimta beigās. Patlaban to audzē aptuveni 70 valstīs un katrā kafijai ir specifiska atšķirīga garša:

oKolumbijas un Kostarikas kafijai raksturīga eleganta garša un maigs skābums;

oVisizplatītākā ir Arabikas (vislabākais aromāts un garša) un Robustas (mazāks kofeīna saturs) šķirnes kafijas.

Kafijas koka auglis sastāv no divām kopā saspiestām, mīkstumā un augļa apvalkā ietvertām pusovālām sēklām. Pēc augļa ievākšanas atdala mīkstumu, žāvē, fermentē, atdala pergamentveida apvalciņu, šķiro pēc lieluma – iegūst tā sauktās jēlpupiņas (dzeltenīgi vai zilganpelēkā krāsā ar savelkošu garšu), kuras grauzdē un, ja nepieciešams, pulē. Fermentēšanai svaigas kafijas pupiņas jāuzglabā 3 – 14 gadus, lai tās labāk nobriestu – šai laikā izveidojas jaunas aromātiskās vielas, kas pēc pupiņu grauzdēšanas piešķir tām specifiski labāku garšu. Jēlpupiņās vidēji ir:

Kofeīns un kafeols ir galvenās uzturvielas, kuru dēļ kafiju lieto. Lielais tauku un slāpekli saturošo vielu daudzums padara kafiju ne tikai par garšas produktu, bet arī par barojošu uztura produktu. Ir vispārzināma kofeīna aktivizējošā iedarbība uz galvas smadzeņu garozu. Kofeīns stimulē fizisko aktivitāti, paaugstina garīgā darba spējas, saīsina reakcijas laiku. Bet lielā koncentrācijā tas var iedarboties nomācoši. Kofeīns ietekmē elpošanu - tā kļūst ātrāka un dziļāka. Sirds asinsvadi paplašinās, bet smadzeņu asinsvadi -nedaudz sašaurinās. Tas var izraisīt paātrinātu sirdsdarbību un reizēm - aritmiju. Pazeminātu asinsspiedienu kofeīns normalizē, kuņģa dziedzeru sekrēciju pastiprina, darbojas kā urīndzenošs līdzeklis. Kofeīna uzsūkšanās organismā ir atkarīga no kafijas pagatavošanas veida. Ja dzer kafiju ar cukuru jeb nefiltrētu kafiju, uzsūkšanās ātrums stipri samazinās. Kofeīns arī palielina taukskābju daudzumu asinīs,...

  • Microsoft Word 10 KB
  • Latviešu
  • 4 lapas (812 vārdi)
  • Universitāte
  • Kafija: izcelsme, šķirnes un pagatavošanas tradīcijas
    9.5 - 1 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Kafija: izcelsme, šķirnes un pagatavošanas tradīcijas. (Maijs 15, 2006). https://gudrinieks.lv/kafija-izcelsme-skirnes-un-pagatavosanas-tradicijas/ Pārskatīts 04:16, Maijs 23 2025
DARBA DATI
4 lapas (812 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 10 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
DinaStudente2022 08 27
Paldies par palīdzību, jūsu mājaslapa man palīdzēja rakstot biznesa plānu.
ViktoriaSkolniece2019 04 28
Ne reizi vien esmu izmantojis jaunus konspektus mācībām.
JānisSkolotājs2023 03 12
Mūsdienu bibliotēka – tā es nosauktu. Vislabāk sapratāt mūsu laikmeta iezīmi – visu iegūt ātri. Vienkārši lieliski.
Skatīt pilnu darbu
×