Kaučuks: dabiskā un sintētiskā kaučuka salīdzinājums



Šajā referātā tiek noskaidrots, kas ir kaučuks, kā to iegūst un kur to pielieto, kā iegūst gumiju, ar ko atšķiras dabiskais kaučuks no gumijas, kāpēc bija nepieciešams sintētiskais kaučuks.Kaučuku izmantojam arī mūsu dzīvē, sākot ar ikdienu – mājsaimniecības precēs, apģērbos, apavos līdz pat plašākam mērogam – transportlīdzekļu riepām, medicīnā, elektrotehniskajā rūpniecībā, radiorūpniecībā, lidmašīnu un kuģu būve u.t.t.Protams ir arī negatīvās puses riepām degot, rodas kaitīgais sēra dioksīds. Pilnīgi nesadedzis kaučuks veido savienojumus, kas ir bīstams elpošanas ceļiem, kairina gļotādas un var būt pat slimības cēlonis. Pēc svētkiem visi degšanas produkti atgriežas pie mums kā skābie lieti.KaučuksDabiskā kaučuka fiziskās un ķīmiskās īpašības.Dabiskais kaučuks ir amorfa viela, kas spēj kristalizēties cietā vielā.Jēlkaučuks ir balts vai bezkrāsains ogļūdeņradis. Tas nepiebriest un nešķīst ūdenī, spirtā, acetonā un citos šķidrumos. Piebriestot un pēc tam izšķīstot eļļainajos un aromātiskajos ogļūdeņražos (benzīnā, benzolā, ēterī u.c.) un to izstrādājumos, kaučuks veido koloidālus šķīdumus, kurus plaši izmanto tehnikā.Dabiskais kaučuks pēc savas molekulārās struktūras ir viendabīgs, tam piemīt augstas fizikālās un tehniskās īpašības, kas ļauj kaučuku apstrādāt gumijas ražošanas rūpnīcās.Sevišķi svarīga un sppecifiska ir tāda kaučuka īpašība kā elastība (atsperība) – kaučuka spēja pieņemt sākotnējo formu, pēc tam kad uz to ir iedarbojies kāds spēks, kas deformē kaučuku. Kaučuks ir ļoti elastīga viela, kas spēj izturēt līdz pat 1000% lielu izstiepšanu vai deformāciju, kas cietiem priekšmetiem nepārsniedz 1%. Kaučuka elastība saglabājas plašās temperatūras robežās, kas arī ir tā raksturīgā īpašība. Taču ilgi uzglabājot kaučuku tas kļūst ciets.Pie šķidra gaisa temperatūras – 195°C tas ir ciets un caurspīdīgs, pie temperatūras no 0° – 10 °C – trausls un necaurspīdīgs, pie 20 °C –mīksts, elastīgs un puscaurspīdīgs.