Piparmētra – vēsture, īpašības un pielietojums



Vēsture: Senos laikos uzskatīja, ka piparmētras smarža rada labu garastāvokli. Senās Romas greznās dzīrēs augstos viesus sagaidīja patīkamais piparmētras aromāts. Zāles speciāli izsmidzināja ar piparmētras ūdeni, bet galdus rūpīgi noberza ar svaigām piparmētrām.
Piparmētru pavairošana: piparmētras var pavairot, sadalot ieauguša auga sakneni, ložņājošiem dzinumiem, kurus sagriež daļās. Dažreiz piparmētras pavairo arī no sēklām. Tās dīkst lēni, apmpēram pēc divām nedēļām.
Piparmētru tēja –piparmētras satur ēteriskās eļļas, kurās ir atklāti vairāk nekā 40 veselībai noderīgi savienojumi., kā arī karotīnu, betaīnu u.c. Šai tējai ir patīkama garša un smarža, kā arī tajā ietilpstošais mentols lieliski atsvaidzina.Tēju pagatavot ir pavisam vienkārši – ēdamkaroti žāvētu piparmētru lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens un pagaida sešas minūtes.
- Microsoft Word 10 KB
- Latviešu
- 3 lapas (624 vārdi)
- Universitāte
-