Profesijas Standarti

10- 3 atsauksmes

Apraksts. Profesijas Standarti.

APSTIPRINĀTS

ar Izglītības un zinātnes ministrijas

2002. gada 8.janvāra

rīkojumu Nr.10

PROFESIJAS STANDARTS

Reģistrācijas numurs PS 0041

Profesija

Viesmīlis

Kvalifikācijas līmenis

2

Nodarbinātības apraksts

Viesmīlis – strādā ēdināšanas uzņēmumos, veic viesu apkalpošanu, ievērojot viesu vēlmes un izmantojot profesionālās zināšanas ēdienu un dzērienu piedāvāšanā, pasniegšanā, izvēlē; Komunicējas valsts valodā un divās svešvalodās, pielieto profesionālo terminoloģiju vairākās svešvalodās (angļu, vācu, franču, krievu).

2

Pienākumi un uzdevumi

Pienākumi

Uzdevumi

1. Apkalpot viesus

1.1.ievērot iekšējās kārtības noteikumus

1.2.ievērot personīgo un ražošanas higiēnu

1.3.Sagatavot darba vietu

1.4.Sagaidīt viesus

1.5.Sniegt informāciju viesiem par iespējām, ko piedāvā restorāns un tā apkārtne

1.6.ievērot viesu apkalpošanas secību

1.7.raksturot ēdienus ēdienkartē

1.8.pieņemt pasūtījumu no viesiem

1.9.nodot pasūtījumu virtuvē, bārā izpildīšanai

1.10. saņemt pasūtījumu no virtuves, bāra

1.11. pasniegt ēdienus saskaņā ar ēdienkarti

1.12. piedāvāt dzērienus atbilstoši izvēlētajiem ēdieniem

1.13. trauku novākšana

1.14. ieinteresēt viesi, sniedzot papildus informāciju par ēdiena garšas īpatnībām un sagatavošanas veidu

1.15. pasniegt tabakas izstrādājumus

1.16. pasniegt rēķinu

1.17. atvadīties no viesa

1.18. veikt darba dienas noslēguma darbus

2. Klāt galdus ikdienā un svētku gadījumos, saskaņā ar uzņēmuma prasībām

2.1. klāt brokastu galdus

2.2. lāt pusdienu galdus

2.3. klāt vakariņu galdus

2.4. klāt banketa galdus

2.5. lietot restorāna inventāru

2.6. lietot galda piederumus un traukus

2.7. lietot atbilstošu galda veļu

3. Raksturot ēdienus un dzērienus ēdienkartē

3.1. raksturot ēdienu galvenās izejvielas

3.2. raksturot ēdienkartē iekļauto ēdienu gatavošanas tehnoloģiju

3.3. ievērot ēdienu uzglabāšanas noteikumus un termiņus

3.4. izskaidrot ēdienus ēdienkartē

3.5. gatavot brokastu ēdienus un uzkodas

3.6. raksturot alkoholiskos dzērienus

3.7. nolasīt informāciju no etiķetes

3.8. izskaidrot dzērienkarti

4. Ievērot tehnoloģisko iekārtu darbības pamatprincipus

4.1. lietot virtuves un restorānu iekārtas

4.2. kopt virtuves un restorānu iekārtas

4.3. ievērot darba drošības, elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus

4.4. veikt darba aizsardzības pasākumus

4.5. veikt nelaimes gadījumu profilaksi

5. Sagatavot uzskaites un atskaites dokumentāciju

5.1. veikt skaidras un bezskaidras naudas norēķinus

5.2. sastādīt uzskaites dokumentāciju

5.3. sastādīt atskaites

5.4. strādāt ar kases aparātu

5.5. ievērot kases aprāta lietošanas noteikumus

5.6. lietot datoru

3

6. Orientēties (pārzināt) noliktavu saimniecības darbā

6.1. ievērot noliktavu optimālos temperatūras režīmus

6.2. ievērot pārtikas produktu, dzērienu un tabakas izstrādājumu uzglabāšanas termiņus

6.3. aprūpēt ēdināšanas uzņēmumu mīksto inventāru

6.4. pasūtīt produkciju no noliktavas

6.5. saņemt produkciju no noliktavas

7. Pārvaldīt (sazināties) valsts valodā un svešvalodās

7.1. sazināties ar viesi valsts valodā

7.2. sazināties ar viesi angļu/vācu valodā

7.3. sazināties ar viesi krievu valodā

7.4. lietot profesionālo leksiku valsts valodā un svešvalodās

7.5. lietot vispārpieņemtās pieklājības frāzes populārākajās svešvalodās/atkarībā no kontingenta/

8. Īstenot uzņēmuma darbības pamatprincipus (īstenot uzņēmuma stratēģiju)

8.1. . sadarbība starp uzņēmuma struktūrvienībām

8.2. strādāt komandā

8.3. pielietot pārdošanas prasmes

8.4. sekmēt uzņēmuma peļņas palielināšanos, izmantojot profesionālās zināšanas

9. Pašizglītoties

9.1. piedalīties semināros

9.2. celt kvalifikāciju kursos

9.3. piedalīties pieredzes apmaiņā

9.4. lasīt speciālo literatūru

Īpašie faktori, kas raksturo darba vidi

Fizikāli

– temperatūru svārstības telpās;

– elektromagnētiskā lauka klātbūtne.

Ķīmiskie

– ķīmisko līdzekļu lietošana.

Sociālie

– darbs komandā;

– saskarsme ar ārzemju viesiem.

Psiholoģiskie

– pastāvīgi paaugstināts stress.

Īpašās prasības uzdevumu veikšanai

– fiziski vesels;

– noturīgs pret alerģijām;

– psiholoģiski līdzsvarots;

– reakcijas ātrums.

4

Prasmes

Kopīgās prasmes

Specifiskās prasmes profesijā

Vispārējās prasmes/spējas

- Ievērot darba aizsardzības noteikumus

- Darba inventāra lietošana un kopšana

- Ievērot preču uzglabāšanas noteikumus

- Strādāt ar skaitļošanas tehniku

- Apkalpot viesus

- Strādāt ar datortehniku

- Uzglabāt un kopt restorānu galda veļu

- Raksturot ēdienu, tā pagatavošanu, īpatnības

- Raksturot dzērienu, tā pagatavošanu, īpatnības

- Sakārtot tirdzniecības zāli darbam

- Sagatavot inventāru darbam

- Pieņemt un pasūtīt preces

- Pieņemt un izpildīt pasūtījumus

- Strādāt ar kases aparātu un kredītkaršu terminālu

- Veikt uzskaites un atskaites operācijas

- Noformēt rēķinus

- Sastādīt pasākumu ēdienkarti un dzērienkarti

- Servēt galdus

- Pasniegt ēdienus

- Pasniegt dzērienus

- Gatavot aukstās uzkodas

- Izmantot dažādus servēšanas veidus

- Viesmīlības prasmes

- Telpu uzkopšanas un iekārtošanas prasmes

- Komunikācijas prasmes

- Empātijas spēja

- Spēja strādāt komandā

Zināšanas

Zināšanu līmenis

Zināšanas

Priekšstats

izpratne

pielietošana

Vispārizglītojošos mācību priekšmetos vidējās izglītības standartam vai vidējās profesionālās izglītības standartam atbilstošas zināšanas

Viesmīlības pamati

Restorānu, kafejnīcu tirdzniecības un ražošanas telpu sagatavošana darbam

Trauku, galda piederumu, galda veļas sagatavošana un pielietojums

Apmeklētāju sagaidīšanas un apkalpošanas noteikumi

Galda klājumu veidi

Ēdienkaršu un dzērienu karšu veidi, to sastādīšanas noteikumi

Īss ēdienu kulinārais raksturojums un uzturmācības pamati

5

Ēdienu un dzērienu pasniegšanas veidi un kārtība

Norēķināšanās veidi ar viesi

Banketu apkalpošanas veidi

Darba likumdošana

Dažādu tautu ēšanas kultūras tradīcijas un īpatnības

Tabakas izstrādājumu pasniegšana

Cenu kalkulēšanas pamati

1 – 2 svešvalodas profesionālās saziņas līmenī

Saskarsmes psiholoģijas pamati

Higiēna un vides aizsardzības prasības

Ēdināšanas uzņēmumu drošības, sanitārijas normas un ugunsdrošības noteikumi

Marketinga pamati

Vienību sadarbības pamatprincipi

Pārzināt uzņēmumu struktūru

Profesijas standarta izstrādes darba grupas sastāvs:

• Tonija Korne, Hotel de Rome;

• Dace Bergmane, Hotel de Rome;

• Atis Kokainis, SIA Anšpēteri;

• Edīte Bola, Rīgas tūrisma skola.

Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadomes eksperti:

• Santa Boka, Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija;

• Ausma Spīgule, sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrības apvienības LAKRS organizatoriskā darba speciāliste.

Konsultanti:

• Sandra Bidzāne, Profesionalās izglītības centrs.

  • Microsoft Word 10 KB
  • Latviešu
  • 8 lapas (799 vārdi)
  • Universitāte
  • Profesijas Standarti
    10 - 3 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Profesijas Standarti. (Februāris 11, 2007). https://gudrinieks.lv/profesijas-standarti/ Pārskatīts 04:53, Jūlijs 8 2025
DARBA DATI
8 lapas (799 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 10 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
JulijaSkolotāja2023 10 31
Jūsu mājaslapā esmu atradis noderīgu informāciju un idejas, lai rosinātu skolēnu mācīšanos stundās.
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
JānisSkolotājs2023 03 12
Mūsdienu bibliotēka – tā es nosauktu. Vislabāk sapratāt mūsu laikmeta iezīmi – visu iegūt ātri. Vienkārši lieliski.
×