Sabalsansēts uzturs: vitamīni un uztura bagātinātāji



Kādas uzturvielas nepieciešamas sastādot ēdienkarti (1 p. )
Uztura normas izstrādā, ievērojot cilvēka (2 p. )
Uztura kopējā vērtība dienā sadalāma aptuveni šādi (1 p. )
Vakariņās jāizmanto. uzturlīdzekļi. (2 p. ).
Labvēlīgi gremošanas procesu ietekmē.
Uztura bagātinātāji ir. , kuras realizē devās. ( 2p. ).
Uztura bagātinātāji var saturēt.
Pārtikas piedeva ir. , kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi.
Vai kā raksturīgu uztura. ,bet apzināti pievieno pārtikai.
Procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu.
Kas ir konservanti?. (1 p. ).
Konservēšana uzturproduktu. (2 p. ).
Apstrāde ilgstošai. , ko panāk.
Nosauc konservēšanas metodes (1 p. )
6. Uztura bagātinātāji ir koncentrētas uzturvielas, kuras realizē devās kapsulās, pastilās, tabletēs, dražejās un citos veidos. ( 2p.)
7. Uztura bagātinātāji var saturēt vitamīnus, minerālvielas, augļus un to daļas, aminoskābes,fermentus
8. Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi kā pārtiku (2 p.)
iesaiņošanas, uzglabāšanas, transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu sastāvdaļu.
9. Kas ir konservanti? Pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laikus, aizkavējot tajā dažādu (1 p.)
10. Konservēšana uzturproduktu augļu, ogu, dārzeņu, piena, gaļas,zivju (2 p.)
apstrāde ilgstošai saglabāšanai, ko panāk mikroorganismus nonāvējot vai kavējot to attīstību un inaktivējotfermentus.
Kaltēšana, karsēšana, ievārīšana, pasterizācija, sterilizēšana, saldēšana, konservēšana, skābēšana.
Ziemassvētkos apaļi desas līkumi, karašas plāceņi, pīrāgi, zirņi, pupas, sālīta, kūpināta cūkas
Līgo svētkos jāņu siers, pīrāgi, medus, alus, raudzētas bērzu sulas, medus dzērieni.