PĀRBAUDES DARBS 9. KLASEI
1. Uzturu, kurā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas sauc par .................................................(1 p.)
............................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
4. Uztura kopējā vērtība dienā sadalāma aptuveni šādi: (1 p.)
..............................................................
..............................................................
........................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................
8. Pārtikas piedeva ir .............., kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi ......................(2 p.)
.............................................................................................................procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu ......................................
........................................................................................................................................................................
apstrāde ilgstošai ..........................................., ko panāk ...............................................................................
.............................................................................................................................................................
100 - 120 º C,
80 - 90 º C.
..........................................................................................................................................................................(1p.)
Ziemassvētkos - ...................................................................................................................................
Līgo svētkos - ......................................................................................................................................
Punkti
1 - 3
4 - 5
6-7
8-9
10-11
12-13
14-15
16 -17
18
19
Balles
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
UZTURS
1. Uzturu, kurā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas sauc par pilnvērtīgu. (1 p.)
Olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni, minerālvielas, ūdens
Vecumu, svaru, augumu, dzimumu, nodarbinātību, sadzīves apstākļus, klimatisko joslu.
Brokastīs 25%
Otrajās brokastīs vai launagā 10%
5. Vakariņās jāizmanto viegli sagremojami uzturlīdzekļi - biezpiens, sautēti dārzeņi, zivis, putraimi, (2 p.)
Labvēlīgi gremošanas procesu ietekmē skābpiena produkti - kefīrs, rūgušpiens, paniņas.
6. Uztura bagātinātāji ir koncentrētas uzturvielas, kuras realizē devās - kapsulās, pastilās, tabletēs, dražejās un citos veidos. ( 2p.)
7. Uztura bagātinātāji var saturēt vitamīnus, minerālvielas, augļus un to daļas, aminoskābes,fermentus
8. Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto atsevišķi kā pārtiku (2 p.)
vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu ,bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas,
iesaiņošanas, uzglabāšanas, transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tā blakusprodukti kļūst par produktu sastāvdaļu.
9. Kas ir konservanti? Pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laikus, aizkavējot tajā dažādu (1 p.)
10. Konservēšana - uzturproduktu augļu, ogu, dārzeņu, piena, gaļas,zivju (2 p.)
apstrāde ilgstošai saglabāšanai, ko panāk mikroorganismus nonāvējot vai kavējot to attīstību un inaktivējotfermentus.
Kaltēšana, karsēšana, ievārīšana, pasterizācija, sterilizēšana, saldēšana, konservēšana, skābēšana.
100 - 120 º C,
80 - 90 º C.
Ziemassvētkos - apaļi desas līkumi, karašas plāceņi, pīrāgi, zirņi, pupas, sālīta, kūpināta cūkas
Lieldienās - olas, pīrāgi
Līgo svētkos - jāņu siers, pīrāgi, medus, alus, raudzētas bērzu sulas, medus dzērieni.
Punkti
1 - 3
4 - 5
6-7
8-9
10-11
12-13
14-15
16
17
18
Balles
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10