Ūdens cietība un mīkstināšana

Kas ir ūdens cietība.
Ūdens mīkstināšana.
Neapstrādātā ūdenī izšķīdušie kalci¬ja un magnija sāļi izraisa t.s. „ūdens cietību”. Šo sāļu karbonāti nosēžo¬ties veido t. s. „akmens” slāni. Tā rezultātā veidojas nosēdumi uz sani¬tārajām iekārtām, kā arī saīsinās apsildes, vannas istabu armatūras un virtuves iekārtu (veļas, trauku mazgājamo mašīnu, kafijas vārāmo, tējkannu u.c.) kalpošanas laiks. Akmens tāpat izraisa arī šo iekārtu ekspluatācijas izmaksu celšanos pat līdz 20 %.
Ūdens cietību visbiežāk apzīmē t.s. Vācijas grādos (dH). Latvijas ūdens
vadu ūdenim ir vidēji ap 18dH – tas ir ļoti ciets. Individuālo ūdens ņemšanas vietu lietotājiem bieži ir papildus problēma: izšķīdušie dzelzs un mangāna savienojumi izraisa rūsainus traipus un padara ūdeni dzeršanai nelietojamu.
Ūdens mīkstināšanas iekārtas „sirds” ir jonu apmaiņas slānis, kas „izrauj” no cauri tekošā ūdens kalci¬ja un magnija savienojumus.