Uzvedība pie galda



Uzvedība pie galda.
Galda klāšanas kultūra.
Galda klāšanas struktūra.
Izmantotā literatūra.
Ieņemot vietu pie galda, protams, jārēķinās, lai būtu ērti. Tomēr tas nenozīmē, ka vīrietis tajā brīdī var atslābināties – sevišķi, ja blakus gatavojas sēsties sieviete. Galanti piepalīdzot, jāpiebīda viņai krēsls, nedaudz paceļot (nevis ar skaļu blorkšķi velkot pa grīdu). Jāpagaida, līdz dāma iekārtojusies. Iespējams, ka viņa šo procedūru ievilcina līdz brīdim, kamēr apsēdīsies pats saimnieks.Vīrietim jānogaida, kamēr vietu pie galda ieņem citas dāmas un "svarīgākais ciemiņš" (kuru parasti sēdina pie namamātes labās rokas). Tikai pēc tam var iekārtoties krēslā arī pats.
Maltīti nekavē – vēstī franču sakāmvārds. Saimnieces parasti ir niknas, ja nākas gaidīt kādu nosebojušos ciemiņu. Katrā ziņā gaidīšanas laiks nedrīkst pārsniegt protokolā pieņemtās 15 minūtes. Ja esat aizkavējies ilgāk, neapvainojieties, ja viesi ieņēmuši vietas pie galda un saimniece jums nepiedāvās pirmos cienastus. Ir stājies spēkā senais romiešu teiciens: kavētājam – tikai kauli. Jārēķinās, ka arī sēdēt var nākties citā vietā, jo jūsējā būs jau aizņemta.Saruna jāuztur ar abiem galda kaimiņiem, sadalot uzmanību vienādi.
Ja esat nosēdināts starp svešiniekiem, varat nosaukt savu vārdu – sevišķi, ja šie cilvēki ir gados vecāki par jums. Ārkārtīga rupjība skaitās, ja pie galda sāk pārbaudīt, cik tīri ir šķīvji un dakšiņas. (Kur nu vēl pulēt ar salveti!) Ja nu tie patiešām nav ideāli, samierinieties?– neko darīt! Vienkārši izdariet secinājumus un paturiet prātā, kad nākamreiz saņemsit ielūgumu... Tieši tāda pati stoiska pozīcija jāieņem, kad ēdienā pēkšņi ieraugāt kādu nejaušu svešķermeni – matu, kaula šķēpelīti utt. Pēc cūcības likuma tā mēdz gadīties pat vissmalkākajos namos. Nemanāmi to izņemiet no šķīvja un turpiniet mielastu. Piecelties no galda drīkst tikai tad, kad to izdarījusi namamāte un klātesošās dāmas (attiecas uz kungiem).
Aperitīvu piedāvā, pirms viesi tiek aicināti pie galda, jo šis dzēriens rosina apetīti. Var pasniegt arī stipri atdzesētu vermutu, martīni, viskiju vai kādu aromatizēto vīnu.
Vīnu vajag uz galda nolikt attaisītās pudelēs, un pirms tam rūpīgi notīrīt pudeles kakliņu. Minerālūdeni pirms likšanas galdā arī vajag attaisīt. Degvīnu un liķieri labāk pasniegt karafē. Šampanieti attaisa tikai pirms tam, kad lej glāzēs.
1 šķīvis maizei; 2 – salvete; 3 – mazā dakšiņa uzkodām; 4 – daksiņa zivju ēdieniem; 5 – lielā ēdamdakšiņa, priekš gaļas ēdieniem; 6 – ēdienu šķīvīs; 7 – apakššķīvs; 8 – lielais nazis, priekš gaļas ēdieniem; 9 – zivju ēdienu naizs; 10 – zupas ēdamkarote; 11 – mazais uzkodu nazīts; 12 deserta karote; 13 deserta dakšiņa; 14 – mazā glāzīte stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem; 15 – glāze sausajam, baltajam vīnam, ko pasniedz pie zivju edieniem; 16 – glāze sausajam, sarkanajam vīnam, pasniedz pie gaļas ēdieniem; 17 – šampanieša glāze, pasniedz pie deserta; 18 – glāze minerālūdenim.
- Microsoft Word 13 KB
- Latviešu
- 6 lapas (1563 vārdi)
- Universitāte
-