Vitamīni: to nozīme cilvēka veselībā

9,5- 2 atsauksmes

Konspekts. Vitamīni: to nozīme cilvēka veselībā.

Vitamīni

VitamīniFunkcijasHipervitaminozeAvitaminozeVitamīnu avoti

ANodrošina normālu redzi un gēnu ekspresiju. Uztur reproduktīvās sistēmas normālu darbību, augļa attīstību un imūnās sistēmas darbību. Šūnu membrānu stabilizatorsMiegainība, nogurums, galvas sāpes, sejas hiperēmija, slikta dūša, vemšana, gaitas traucējumi, sāpes kājās. Var novērot žultsakmeņu slimības un hroniskā pankreatīta paasināšanos.Var sākties dažādas ausu infekcijas, kas ietekmē dzirdi. Var arī

Paslikstināt redzi.Dārzeņi, sviests, olas, zivju eļļa, krējums, siers un lielopu aknas

B1Organismā nepieciešams labiem nerviem, garīgam spirgtumam, apetītei, sirdij, gremošanai, brūču dzīšanai, ogļhidrātu vielmaiņai, šūnu enerģijaiPaātrināta sirdsdarbība, zems asinsspiediens, nevienmērīgs sirds ritms, galvas sāpes, vājums, alerģiskas reakcijas pazīmes.

Sirsdarbības pavājināšanās, neiralģijas.Maize, it īpaši rupjmaize, gaļa, desas, kartupeļi, piens, piena produkti, arī dārzeņi.

B2Nodrošina ogļhidrātu un olbaltumvielu maiņu. Nepieciešams centrālās nervu sistēmas darbībai un veselai ādai. Labi palīdz pret stresu.Tiek veicināta aknu taukainā deģenerācija.

Rodas ādas un gļotādas iekaisums, pavājinās redze, mutes kaktiņu plaisāšana.Piens, piena produkti, rupja maize, griķi, auzu pārslas, olas, gaļa, īpaši aknas, sausās brokastis.

B3Palīdz ķermenim izmanot barību enerģijas ražošanai. Nepieciešamas, lai nervu audi un āda būtu veselīgi.

Nieze, galvas sāpes, vemšana.Vājums, ādas iekaisumi, caureja, svara zudums, mainīgs garastāvoklis, depresija, atmiņas zudums.Gaļa, zivis, rupja maize, sausās brokastis, piens, piena produkti.

B5Organismā nepieciešams enerģijas ražošanai, vitalitātei, garīgam spirgtumam, koncentrēšanās spējai, stresa novēršanai, tauku noārdīšanai, veselai ādai, apasiņošanai, nerviem, kā arī lai novērstu iekaisumus,

Caureja, dažreiz tas tiek izmantots kā caurejas līdzeklis.Locītavu sāpes, pastiprināta matu izkrišana, lūpu plaisāšana, pasliktinās redze, parādās krampji. B5 vitamīna trūkums sekmē aptaukošanos.Olas dzeltenums, sausais raugs, tomāti, sēnes, dzīvnieku iekšējie orgāni, gaļa, zivis, graudi.

B6B6 vitamīns piedalās galvenokārt olbaltumvielu maiņā. B6 vitamīns aizkavē organisma novecošanos. Tas nodrošina kuņģa sulas izdalīšanos, ūdens līdzsvaru, normalizē asinsriti. Piridoksīns piedalās muskuļos un aknās ogļhidrātu izvadīšanā asinīs. B6 vitamīns organismā nepieciešams matu augšanai, nerviemĀtra elpošana, dedzinošas sāpes, muskuļu koordinācijas zudums, paralīze.B6 vitamīna trūkums var novest pie orgānu darbības traucējumiem, nervu sistēmas traucējumiem, muskuļu krampjiem, mazasinības.aknās, nierēs, pienā, gaļā, banānos, pilngraudu produktos, kviešu klijās, lasī, dīgstos, sierā.

Corganismā nepieciešams imūnsistēmai, asinsvadu sieniņām, saistaudiem, smaganām, stingrai un gludai ādai, redzes asumam, veseliem nerviem, pozitīvam noskaņojumam, koncentrēšanās spējai, miegam ,

Ja vitamīns tiek pārdozēts – gremošanas traucējumi, nierakmeņu veidošanās.C vitamīna trūkums var radīt saistaudu bojājumus, ko rada kalogēna sintēzes traucējumi (cinga jeb skorbuts). Cingai raksturīga smaganu asiņošana, zobu izkrišana, sāpes locītavās, sirdsdarbības traucējumi

Citrusaugļi, tomāti, tomātu sula, upenes, pētersīļi, mārrutki, kivi, kartupeļi, Briseles kāposti, puķkāposti, brokoļi, zemenes, kāposti, saldie pipari – paprika, spināti un citi augļi un dārzeņi.

DOrganismā nepieciešams nervu sistēmas un sirds darbībai, kaulu stiprināšanai, mitruma saglabāšanai šūnās, veseliem matiem, imūnsistēmas spēcināšanai. Palīdz uzņemt kalciju.

To var panākt, ja tiek lietoti D vitamīnu saturoši medikamenti. Ja vitamīns tiek pārdozēts – paaugstinās kalcija līmenis asinīs, var veidoties nierakmeņi, aizcietējumi. Pastāv risks, ka audos izgulsnējas kalcija sāļi.D vitamīna trūkums pieaugušajiem var izraisīt osteoporozi (kaulu trauslms) un locītavu un kaulu sāpes. D vitamīna trūkums bērniem var izraisīt rahītu (kaulu deformācija), tas var novest pie kaulu defektiem.Zivju aknu eļļa, treknu zivju gaļa, roņu un polārlāču aknas un tauki. Olas, piens un graudaugi.

ERegulē tauku un ogļhidrātu maiņu, stimulē specifisko dzimumorgānu un vairogdziedzera hormonu veidošanos. Nepieciešams pret novecošanos, šūnu aizsardzībai no brīvo radikāļu iedarbības. E vitamīns palīdz neauglības gadījumā un sekmē augļa attīstību grūtniecības laikā.Palielināts kalcija daudzums asinīs, kas rada neatgriezeniskas izmaiņas - izgulsnējas orgānos un asinsvadu sieniņās.Parādās muskuļu vājums, nespēka pazīmes, slikta pašsajūta. Reproduktīvās sistēmas traucējumi.Graudu dīgstos, augu eļļā, olas dzeltenumā, pākšaugos, auzu pārslās, lokos, pētersīļos.

KDaudzu proteīnu sintēzes procesa koenzīms. Piedalās kaulu metabolismā un asnisreces procesā.

Nav pietiekami izpētīts.Asiņošanas risks, sakarā ar pavājināto asinsreci. Deficīts nav bieži sastopams, tā kā vesela zarnu mikroflora spēj K vitamīnu sintezēt pietiekamā daudzumā.

Zaļie dārzeņi – spināti, salāti, nātres, brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, puķkāposti. Augu eļļas un margarīns.

B12Koenzīms nukleīnskābju vielmaiņā, nodrošina šūnu dalīšanos. Megaloblastiskās jeb perniciozās anēmijas profilakses līdzeklis.

Nav pietiekami izpētīts.Mazasinība. Trūkums bieži ir cilvēkiem ar hroniskām kuņģa slimībām, jo kuņģa gļotādā samazinās B12 vitamīnu uzsūkšanos nodrošinošā faktora produkcija.zivis, aknas, olas dzeltenums

HPiedalās kā koenzīms olbaltumvielu, tauku, glikogēna un holesterīna sintēzē.

Nav pietiekami izpētītas.Apetītes trūkums, nelabums, slikta dūša, vājums, nespēks. Ādas, matu, nagu bojājumi. Sāpes muskuļos.Liellopu un cūku aknas. Mazākā daudzumā arī olās, gaļā un graudaugos.

B9Aminoskābju un olbaltumvielu metabolisma procesu koenzīms. Darbojas megaloblastiskās anēmijas, miokarda infarkta, aterosklerozes un trombozes profilaksei.Pārmērīga folskābes uzņemšana ar pārtikas piedevām nav pietiekami izpētīta.Makrocitārā anēmija jeb mazasinība.

Deficīts grūtniecības laikā var radīt augļa attīstības traucējumus, tādēļ grūtniecēm ieteicams uzņemt papildus folskābes devas, nodrošinot augļa nervu sistēmas attīstību.Tumšzaļie lapu dārzeņi, augļi, ogas, graudaugi, pilngraudu maize un citi veselu graudu, īpaši kviešu, produkti. Aknas.

HolīnsAcetilholīna, fosfolipīdu un betaīna priekštecis. Piedalās daudzos svarīgos vielmaiņas procesos.Svīšana, siekalošanās, asinsspiediena pazemināšanās, ķermeņa zivju smaka. Aknu bojājumi. Īpaši nelabvēlīgās parādības var izpausties cilvēkiem ar aknu un nieru slimībām, parkinsonismu, depresiju un dažām citām kaitēm.Aknu taukainā distrofija. Reproduktīvās funkcijas pavājināšanās vīriešiemPiens, olas, aknas, zemesrieksti.

  • Microsoft Word 11 KB
  • Latviešu
  • 4 lapas (811 vārdi)
  • Universitāte
  • Vitamīni: to nozīme cilvēka veselībā
    9.5 - 2 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Vitamīni: to nozīme cilvēka veselībā. (Februāris 14, 2009). https://gudrinieks.lv/vitamini-to-nozime-cilveka-veseliba/ Pārskatīts 03:55, Jūlijs 8 2025
DARBA DATI
4 lapas (811 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 11 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
AnnaSkolniece2024 02 25
Priecājos, ka pastāv vieta, kas palīdz studentiem veikt rakstīšanas uzdevumus, atrast informāciju un mācīties.
JulijaSkolotāja2023 10 31
Jūsu mājaslapā esmu atradis noderīgu informāciju un idejas, lai rosinātu skolēnu mācīšanos stundās.
MartaSkolotāja2021 08 17
Ļoti priecājos, ka ir tāda mājaslapa, kas palīdz strādājot pirmsskolas skolotājai, sniedzot daudz dažādas informācijas un idejas svētku rīkošanai bērnudārzā.
×