Zarnas un gremošana – cilvēka zarnu sistēma īsumā


Zarnas ir gremošanas trakta daļa, kas sākas no kuņģa un beidzas ar anālo atveri. Ir 2 veidu zarnas – tievā zarna un resnā zarna. Tievo zarnu (6 7m) iedala divpadsmitpirkstu zarnā un apzarņa zarnā. Resno zarnu (1,5 – 2m) iedala aklajā zarnā, augšupejošā, šķērszarnā, lejupejošajā, S veida un taisnā zarnā.
Skābais kuņģa saturs nonāk tievās zarnas sākumposmā – divpadsmitpirkstu zarnā. Divpadsmitpirkstu zarna ir pakavveidīga, divpadsmit blakus novietotu pirkstu garumā. Tajā ieplūst divu veidu dziedzeru sulas – aizkuņģa dziedzera sula un no aknām – žults. Aizkuņģa dziedzera sula ir sārmaina un ar fermentiem visbagātākaā gremošanas sula. Tā satur fermentus, kas šķeļ visas trīs pamatuzturvielas. Tripsīns un himotripsīns šķeļ olbaltumvielas, lipāze – taukus, amilāze, maltāze – ogļhidrātus un peptidāzi, kas šķeļ peptīdus (olbaltumvielu šķeļproduktus) līdz aminoskābēm. Žults gremošanas fermentus nesatur. Tās svarīgā sastāvdaļa ir žultsskābes, kas nepieciešamas tauku šķelšanai un uzsūkšanas norisēm. Žults emulģē taukus (pārvērš mikroskopiskos pilieniņos), kā arī aktivizē aizkuņģa dziedzera izdalīto fermentu liptāzi.