Gēnu inženierija



Gēnu inženierijas vēsture.
Modificētās lauksaimniecības kultūras.
Pārtikas preces , kuru ražošanā tiek izmantoti ģenētiski modificēti augi.
Kādas ir gēnu inženierijas briesmas.
Ietekme uz veselību.
Gēnu inženierijas radītais piesārņojums.
Produkti.
1974 – zinātnieki sāk šaubīties, ka ģenētiski pārveidotie organismi var izkļūt brīvībā un tad mutācijas nevarēs kontrolēt un vadīt. Taču pagaidām viss, kas nonāk ārpus laboratorijas sienām, nav dzīvotspējīgs. Zinātnieks Pauls Bergs un daudzi citi žurnālā „Science” publicē atklātu vēstuli ar nosaukumu „Potenciālās bioloģiskās briesmas, ko var radīt ģenētiski modificētās DNS molekulas” Principā daudzus māc šaubas par to, vai tiešām visu var kontrolēt.
1975 – kopš 1975. gada līdz astoņdesmito gadu sākumam notiek daudz dažādu konferenču, kur spriež par potenciālo risku, kas saistīts ar ģenētiskajām mutācijām.
1986 – uzdīgst pirmie ģenētiski modificētie(transgēnie – ar pārnestajiem gēniem) augi. Dārgos un sarežģītos pētījumus arvien plašāk sponsorē lauksaimniecības giganti, saskatot komerciāli izdevīgus nākotnes projektus. Un nekļūdās.
1994 – maijā ASV pārtikas un zāļu pārvalde(Food and Drug Administration – FDA) oficiāli atzīst, ka ģenētiski modificētie firmas „Calgene” tomāti „Flour Sour” ar palēninātu nogatavošanos ir tik pat droši pārtikā kā parastie, un dod atļauju tirgoties ar tiem.
1995 – FDA atļauj realizēt firmas „Monsanto” tomātus, soju(izturīga pret herbicīdiem), kartupeļus)neizturīgi pret kolorado vabolēm), kā arī firmas „Ciba Greigi” kukurūza, firmas „Calgen” rapšus ar mainītu eļļas sastāvu utt.
Un tomēr cilvēkus māc šaubas – vai mēs neapdraudam sevi?
1995. gadā Madridē notiek zinātniska konference, kurā zinātnieki nonāk pie slēdziena, ka nepieciešams starptautisks Bioloģiskās drošības protokols.
1999 – februārī Kartahēnā notiek pasaules konference, bet protokols tā arī netiek parakstīts un neiegūst likuma spēku.
Pārtikas preces, kuru ražošanā tiek izmantoti ģenētiski modificēti augi.
Pēc sabiedriskās organizācijas „Zemes draugi”(Friends of Earth) datiem Lielbritānijas veikalos satopami šādi produkti:
• Šokolāde – Twix, KitKat, Galaxy, Cadbury’s šokolādes pirkstiņi.
• Mākslīgais saldinātājs – Nutra Sweet, Equal, E 951.
„Nestle”, kuras produkti tiek tirgoti ar „Van Den Berg” vārdu – „Nestle” Coffe Mate’’, margarīns „Rama”
1. Izmanto, lai uzlabotu produktu kvalitāti. Šīs transgēnās kultūras ir apm. 1/5 daļa no visiem ģenētiski modificētajiem pārtikas produktiem. Šajā grupā ietilpst
Iespējams, ka importētie tomāti, kas ziemas laikā parādās tirgū, tādi arī ir. Pēc taustes stingrs tomāts, taču nav raksturīga tomātu saldā garša. Šajā gadījumā ģenētiski nobloķē viena fermenta – poligalakturoāzes darbību, turklāt nemainot aminoskābju sastāvu, jo aminoskābes ir tikai samainītas vietām. Rezultāts – ferments neaktīvs, polosaharīds nesašķeļas monocukuros, tomāts nekļūst mīksts, ir viegli transportējams, un, protams, cilvēki to ēd, kaut arī tas nav salds. Organismam nekāda kaitīga darbība netiek nodarīta – ja mūsu organismā siekalu un kuņģa fermenti sašķels šo poligalaktoronu – cukuru, tad būs tāpat kā ēdot dabisku tomātu, ja nesasšķels, tad tas tiks izvadīts no organisma.
• Kartupeļi ar paaugstinātu cietes saturu. Atšķirības ir kvantitatīvas un tikai attiecībā uz cietes procentuālo svaru.