Ieksats tējas kultūrā



Tēja mūsdienās ir ļoti populārs dzēriens, taču tās pirmsākumi rodami ļoti tālu senatnē – Ķīnas impērijā. Tēja ir dzēriens, kas pagatavots no tējas koka lapām. Tēja ir ļoti labs tonizētājs un lielisks veselības uzlabotājs, tādēļ ļoti ilgi Ķīnieši centās neizpaust tējas pagatavošanas noslēpumus.
Sākotnēji tēja tika gatavota uzlejot karstu ūdeni uz neapstrādātām tējas koka lapām, taču ar laiku tējas sagatavošanas procedūra tika pilnveidota. Imperatora Tanga laikā tika izstrādāta presētā pulvera tēja. Tā tika gatavota no kaltētām tējas koka lapām. Pēc tam saberzta pulverī un sapresēta. Šī tēja bija ļoti stipra, taču ne pārāk kvalitatīva.
Mūsdienīgāka tējas sagatavošanas procedūra tika izstrādāta imperatora Minga valdīšanas laikā – tā bija beramā lapu tēja. Tās sagatavošana sastāvēja jau no daudzām diezgan sarežģītām procedūrām:
• Vītināšanas – ar tās palīdzību panāk lapu pakļāvību.
• Fermentēšanas – tās laikā veidojas kofeīns, jo ilgāk fermentē, jo tumšāka tēja (zaļā tēja netiek fermentēta).
• Kaltēšanas – kaltēts tiek līdz 3% mitrumam, jo pēc noplūkšanas tējas lapas satur ~95% mitruma.
• Šķirošanas – Mūsdienās šķirots tiek ar dažādu sietu palīdzību, taču senatnē tējas pirmsākumos to darīja ar rokām. Ļoti reti arī tagad Ķīnā tas joprojām tiek darīts ar rokām.