Keramika Latvijā



Maizes šķīvis , paredz katram viesim individuāli maizes novietošanai.
Pīrāgu šķīvis , lieto pīrādziņu un maizes piedevu pasniegšanai.
Zupas terīne 6 – 12 porcijām , lieto zupu pasniegšanai.
Ievārījuma trauks ar vāciņu , lieto ievārījuma pasniegšanai.
Ziedu vāze , lieto ziedu novietošanai.
Salvešu gredzeni , lieto salvešu saturēšanai.
Pelnu tauki , lieto pasniegšanai viesiem.
Olu trauciņš 1 porcijai , lieto olu pasniegšanai.
Stikla , kristāla un Luminarc trauki.
Keramikas trauki.
Latvijas vēsture keramikā.
Trauki un virtuves piederumi.
Senais ceplis Talsos.
Izmantotā literatūra.
1. Dziļais zupas šķīvis, tilpums 500 un 250 cm3, pilnai porcijai un pusporcijai.
3. Auksto uzkodu šķīvis, lieto auksto uzkodu pasniegšanai, arī kā pamatšķīvi zem salātu traukiem, pusporcijas zupas šķīvjiem, porciju panniņām un mērču traukiem.
5. Dziļais un seklais deserta šķīvis. Dziļo lieto saldo ēdienu pasniegšanai ar šķidrām piedevām, bet seklo lieto sacepumiem, pudiņiem, krēmiem, augļiem u.c.
9. Zupas terīne 6 – 12 porcijām, lieto zupu pasniegšanai.
11. Zivju trauks 2,4 vai 6 porcijām, lieto auksto zivju uzkodu pasniegšanai.
12. Buljona tase ar apakštasi, tilpums 320 un 400 cm3, lieto buljonu, biezeņu zupu, zupu ar sīki sagrieztiem produktiem pasniegšanai.
13. Mazā kafijas tase ar apakštasi, tilpums 75 – 100 cm3, lieto Ekspresso, turku kafijas, biezās karstās šokolādes pasniegšanai.
14. Kafijas tase ar apakštasi, tilpums 100 – 150 cm3, lieto melnas kafijas pasniegšanai.
15. Tējas tase ar apakštasi, tilpums 200 – 250 cm3, lieto tējas, kafijas ar pienu, kakao, karstas šokolādes, karsta piena pasniegšanai.
19. Piena, krējuma kanniņa, tilpums 25, 50, 100 vai 200 cm3, lieto krējuma un piena pasniegšanai pie kafijas un tējas.
20. Mērču trauks 2, 4 vai 6 porcijām, lieto mērču pasniegšanai.
24. Rozete 1, 2 personām, lieto citrona, ievārījuma, medus, sviesta pasniegšanai.
1. Apaļais lēzenais šķīvis 1 – 12 porcijām, lieto auksto uzkodu un karsto ēdienu porcionēšanai un pasniegšanai.
3. Dziļais apaļais rauks ar vāciņu 1, 2, 3 vai 4 porcijām, lieto sautētu dārzeņu, gaļas ēdienu pasniegšanai un siltuma uzturēšanai.
5. Zupas bļodas 1 – 6 porcijām, lieto karstu un aukstu zupu porcionēšanai, pasniegšanai un siltuma uzturēšanai.
11. Krējuma, piena kanniņa 1, 2, 3 vai 4 porcijām, tilpums 50 – 200 ml, lieto krējuma, piena pasniegšanai pie karstiem dzērieniem.
14. Šampanieša spainītis tilpums 3 – 5 litri, lieto šampanieša, dzirkstošo vīnu atdzesēšanai.
Keramika – podnieka māksla. Izstrādājumi un materiāli, ko iegūst saķepinot materiālus, to maisījumus ar minerālvielām, kā arī saķepinot oksīdus un citus neorganiskos nemetāla savienojumus.
Keramikas izstrādājumu daudzveidība ir pārsteidzoša – kafijas un tējas servīzes, vāzes, svečturi, salvešu turētāji, skulptūras, podiņi u.c., kas ļauj tos izmantot ļoti plaši.
Visiecienītākie keramikas izstrādājumi jau daudzus gadsimtus ir no porcelāna, kas daudziem asociējas ar smalkumu, gaišumu un senatnīgumu.
No cietā porcelāna gatavo galvenokārt traukus un sadzīves sanitārtehniskos izstrādājumus, bet no mīkstā (kam nav pievienots kaolīns) gatavo dekoratīvi lietišķās mākslas izstrādājumus un arī traukus.
Porcelāns radies Ķīnā ap 4. 6. gs., vēlāk to iepazina arī visās citās pasaules valstīs. Māla traukus izmanto arī ēdienu pagatavošanai, jo māla trauki ilgi saglabā siltumu un tos var eleganti pasniegt klientiem uz galda.
No fajansa gatavo līdzīga veida izstrādājumus kā no porcelāna. Tas ir tik pat balts kā porcelāns, bet nedaudz izturīgāks.