Pavāra profesija



Pavāra pienākumi.
Pavāra darba apstākļi.
Intervija ar pavāru.
Mēs domājām, ka būtu interesanti izpētīt kādi ir šīs profesijas pirmsākumi, kā tā ir attīstījusies līdz mūsdienām. Ir daudz populāru šefpavāru ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kuri sāka savu amatu varbūt no vienkārša trauku novācēja kādā parastā ēdnīca, bet mācoties un apgūstot jaunas lietas tie ir kļuvuši par ļoti cienījamu restorānu šefpavāriem!
Šo profesiju mēs izvēlējāmies arī tāpēc, ka mums ir pieeja materiāliem par šo profesiju.
Mūsu projektā ir veidotas aptaujas, kas parāda Latvijas cilvēku zināšanas par šo profesiju, un tās pieprasījumu mūsdienu jaunatnes vidū. Vēl mūsu darbā var aplūkot rakstus par slavenākajiem Latvijas pavāriem. Ir iekļauta informācija par vēsturi, kur var mācīties šo profesiju u.tt.
Pavāra profesiju var apgūt vidējās profesionālajās mācību iestādēs. Līdz ar pieredzi un papildus praksi pie pieredzējušāka pavāra var paaugstināt kvalifikāciju, līdz par šefpavāra kvalifikācijai. Mācības pēc pamatskolas ilgst 3 gadus, pēc vidusskolas – 1 2 gadus. Pavāra specialitāti var apgūt arī kursos, kas ilgst 3 5 mēnešus.
Pavāra izglītības programmas ietvaros izglītojamie apgūst kulināriju, pārtikas preču zinības, sanitāriju un higiēnu, ēdināšanas uzņēmuma darba organizāciju, iekārtas, kalkulāciju u.c. priekšmetus.
Praktiskās iemaņas izglītojamie apgūst mācību centra laboratorijā un gūst praktiskā darba iemaņas, strādājot praksē pazīstamos pilsētas restorānos, bāros un kafejnīcās .
Kulinārija, uzņēmumu iekārtas, pārtikas produktu prečzinība, ēdināšanas uzņēmuma un darba vietas organizācija, uztura fizioloģija, sanitārija un higiēna, kalkulācija un uzskaite, mazais biznesa kurss, speciālā zīmēšana, matemātika, ķīmija, uzvedības kultūra, saskarsmes psiholoģija.
Šefpavāri ir galvenie pavāri, kam ir lielāka darba pieredze un augstāka profesionāla meistarība, nekā pavāriem. Šefpavāri izveido ēdienkarti. Viņi plāno, kādi pārtikas produkti un cik lielā daudzumā būs nepieciešami. Viņi atzīmē arī darbā radušās grūtības, kuru atrisināšana ir nododama ēdnīcas vai restorāna vadības ziņā. Viņi vada ēdiena gatavošanu un dara pavāra darbus, kas prasa augstu meistarību.
- Microsoft Word 11 KB
- Latviešu
- 5 lapas (1108 vārdi)
- Universitāte
-