Cinks: ķīmiskās īpašības un nozīme organismā

10- 2 atsauksmes

Konspekts. Cinks: ķīmiskās īpašības un nozīme organismā.

Cinks (Zincum, Zn) – II grupas ķīmiskais metāls, viens no mikroelementiem, kas nepieciešami normālai cilvēka attīstībai. Cinks nepieciešams 40 veidu enzīmiem un piedalās daudzos gremošanas un vielmaiņas procesos. Nepieciešams olbaltumvielu veidošanai šūnās un ogļhidrātu apmaiņai. Vajadzīgs augšanai un dzimumnobriešanai, bet piedalās arī daudzos citos organisma procesos: pareizā ievainojumu sadzīšanā, sālsskābes veidošanā kuņģa sulai, kola gēna veidošanā. Ir parādījušies dati par to, ka cinks ņem dalību asins veidošanā, šis mikroelements ir īpaši svarīgs smadzeņu piedēkļa funkcionēšanai.

Cinka savienojumus medicīnā izmanto kā zāles. Tā trūkums vai pārpilnība izjauc līdzsvaru dažādu metālproteīdu sintēzē, kā arī dažu citu metālu organiskajos savienojumos.

Ir svarīgi arī šī metāla joni. Zn2+ nepieciešami DNS un RNS polimēru, alkoholdehidrogēnātiem un brīvo radikāļu eksistēšanai. Dzīvniekiem un cilvēkiem atstarojošā kārta aiz tīklenes cinka kristālu kompleksos savienojumus. Tika noskaidrots, ka toksiskie Cd2+ joni ir spējīgi uzkrāties nierēs un izstumt no turienes cinku.

Cilvēka organismā atrodas aptuveni 2 – 3 g šī mikroelementa (t.i. aptuveni tikpat daudz kā dzelzs un 10 – 25 reizes vairāk nekā vara). Cinka koncentrācija audos ir 0,3 - 0,5 mM. Pie normālas barošanās hipocinkoze cilvēkam attīstās ļoti reti. Cinka nepietiekamība izpaužas kā augšanas aizkavēšanās, garšas trūkums, apetītes zudums. Piens satur maz piena, tāpēc ārsti iesaka mazuļus piebarot augļu un dārzeņu sulām – ne tikai vitamīnu un vara avotiem, bet arī cinka. Nepieciešamība pēc cinka sastāda (mg diennaktī): pieaugušajiem – 10 – 15; grūtniecēm – 20; gādīgām mātēm – 25; bērniem – 5; mazuļiem – 0,3 mg uz 1kg ķermeņa.

Cinka sastāvs pārtikas produktos (mg uz 1 kg produkta): govs aknas – 5000; cūkas aknas – 4000; govs gaļa – 3240; Holandes siers – 3000; menca – 1020.

  • Microsoft Word 8 KB
  • Latviešu
  • 1 lapā (254 vārdi)
  • Universitāte
  • Cinks: ķīmiskās īpašības un nozīme organismā
    10 - 2 balsojums(-i)
Skatīt pilnu darbu
Cinks: ķīmiskās īpašības un nozīme organismā. (Maijs 9, 2006). https://gudrinieks.lv/cinks-kimiskas-ipasibas-un-nozime-organisma/ Pārskatīts 08:01, Jūlijs 8 2025
DARBA DATI
1 lapā (254 vārdi)
Valoda: Latviešu
Microsoft Word 8 KB
Līmenis: Universitāte
Skatīt pilnu darbu
ATSAUKSMES
EvelinaStudente2024 11 04
Lieliska vietne ar daudz noderīgas informācijas mācībām. Paldies, ka esat! Veiksmi jums! Iesaku!
AliseStudente2024 01 23
Mājaslapa ir ļoti nepieciešama un noderīga. Tā palīdz gan skolotājiem, gan skolēniem, gan studentiem, piedāvājot daudz vērtīgas informācijas mācībām.
MarkussPasniedzējs2022 04 24
Uzskatu, ka pati mājaslapas struktūra ir pietiekami informatīva. Tāpēc tās lietošana ir viegla, un tam nav nepieciešams daudz laika.
Skatīt pilnu darbu
×