Krievu apkalpošanas metode


Ēdienus pasniedz koplietošanas traukos. Šo metodi dēvē par metodi krievu gaumē, jo viesi apkalpo paši sevi. Tas notiek šādi:
Galds iepriekš klāts ar individuāliem traukiem un galda piederumiem katram viesim, ņemot vērā viņa pasūtījumu;
Pieliek klāt koplietošanas galda piederumus, ar ko paņemt ēdienu;
Ar labo roku novieto ēdienu uz galda pa vidu tā, lai koplietošanas galda piederumi būtu pa labi no viesa;
Viesis apkalpo pats sevi un piedāvā blakussēdētājam, uzliekot ēdienu no koplietošanas šķīvja ar koplietošanas galda piederumiem uz individuālā šķīvja;
Ja vienlaikus jāizvieto vairāki ēdieni, tos sakārto, ievērojot trauku lielumu un ēdienu ēšanas secību;
Zivju ēdienus tuvāk, tad salātus un gaļas ēdienus tālāk u.t.t.;
Viesmīlis uzmana viesu darbību un, ja nepieciešams, novāc tukšos koplietošanas traukus;
Nomaina individuālos traukus, piemēram, pēc zivju ēdiena;
Novāc netīro šķīvi kopā ar galda piederumiem;
Atnes tīru šķīvi un viesim no labās puses ar labo roku noliek tieši priekšā;
Galda piederumi nākamā ēdiena ēšanai jau atrodas uz galda, kad to klāj;