Skābeņskābe: īpašības, iegūšana un pielietojums



Kvantitatīva noteikšana.
Kvalitatīva noteikšana.
Vēl tikai nepilnu mēnesi uzturā varam lietot rabarberus – līdz jūnija beigām tajos izveidosies liels skābeņskābes daudzums, kas kaitīgs cilvēka veselībai. Taču tikmēr rabarberi ir ļoti veselīgi, turklāt no tiem pagatavota plātsmaize, uzpūtenis, kompots vai citi našķi organismu nodrošinās ar vitamīniem un minerālvielām.
Īpaši daudz skābenēs ir dzelzs, kas nepieciešama cilvēka organismam. Skābeņu sastāvā ir arī skābes, cukuri, olbaltumvielas, rutīns, karotīni, tiamīns, askorbīnskābe, miecvielas. Skābenēs esošo dzelzi ir viegli uzņemt, jo tā atrodas organiskos savienojumos. Skābenes ieteicamas sirds un asinsvadu slimību gadījumos, ja ir cukura diabēts, mazasinība, tuberkulozes slimniekiem, tiem, kam ir dažādi izsitumi, ādas ēde, tās uzlabo arī zarnu trakta darbību. Skābenes var lietot gan atsevišķi, gan kopā ar citiem augiem un saknēm. Īpaši iecienītas skābenes ir zupā. Zupām tās var pievienot divos variantos – smalki sakapātas vai kā biezeni, kad tās ir samaltas vai saspiestas. Izrādās, ka, pastāvīgi lietojot skābenes, var izsargāties no vēža. Skābenes nedrīkst vārīt, jo tad neorganiskā veidā izkrīt skābeņskābe.
Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu nosaka organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe, vīnskābe, skābeņskābe) un ēteriskās eļļas. Šīs vielas rosina ēstgribu (no tās resniem cilvēkiem nav jābaidās, jābaidās no sāta sajutās nerašanās ēd, ēd un vēl gribas), veicina ciemošanās sulu izdali un zarnu kustības. Gremošanas traktā organiskās skābes sašķeļas viegli, nedod skābas novirzes. Skābeņskābes visvairāk ir spinātos, skābenēs, rabarberos . Tos neieteic, ja ir tieksme uz oksalātu (skābeņskābes sāļu) akmeņiem. Augļi, ogas, dārzeņi, it īpaši kāposti, sīpoli un ķiploki bez tam satur arī dažādus augu fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu, kā arī miecvielas un pektīnus (recekļvielas). Miecvielas pieder pie katehīniem ar rutīna iedarbību. Bez tam dārzeņos ir fitoncīdi, kas spēj iznīcināt mikrobus, sevišķi tos, kuri izraisa zarnu infekcijas slimības.
Šādus iepakojumus biškopji varēja saņmet bez samaksas 2005. gada sezonā un plānojam, ka arī nākamajā 2007. gadā rudenī varēs saņemt skābeņskābi bez samaksas. Skābeņskābe tiks izplatīta pateicoties ES un Latvijas finasējumam biškopības nozares nacionālai programmai.
● Šveices pētījumi rāda, ka 3 % skābeņskābe, 3 4 ml uz kāri, smidzināta bezperu saimē nogalina 98 % ērču,
● saimēs ar periem šī paša eksperimenta rezultāts bija 30 40 %
● apstrādājot saimes rudenī var sasniegt 90 95% efektivitāti